Για την Ελληνική Ζύμη - Μ. Αραμπατζής, θυγατρική του Μπάρμπα Στάθη, η περσινή χρονιά παρά τα όποια προβλήματα έφερε στα ταμεία της επιπλέον τζίρο και κέρδη.
Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 120,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 34,2% έναντι του 2021 και η λειτουργική κερδοφορία της -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΠΧΑ 16- ανήλθε στα 14,7 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ το 2021 (+32,43%).
Τα μικτά κέρδη της αυξήθηκαν 30% στα 22,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 18,7% έναντι 19,3% το 2021. Την υποχώρηση κατά 0,6 μονάδες του μικτού περιθωρίου η διοίκηση της εταιρείας την αποδίδει στις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και στην αστάθεια στην αγορά ενέργειας.
Εν αντιθέσει με το περιθώριο μικτού κέρδους, πάντως τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν 22,22% στα 12,1 εκατ. ευρώ, όπως και τα συνολικά καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία από 0,1 εκατ. ευρώ το 2021 άγγιξαν τα 1,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Σημαντική αύξηση 28,9% κατεγράφη και σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τα οποία ανήλθαν στα 9,8 εκατ. ευρώ και στα καθαρά αποτελέσματα που άγγιξαν τα 8 εκατ. ευρώ (+33,33%), ενώ κατά 57,4% αυξήθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα ανερχόμενα στα 6,6 εκατ. ευρώ.
Την ανάπτυξη αυτή η διοίκηση της βιομηχανίας που παράγει προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης -τα πωλεί στο Food Service και στη λιανική- στη μονάδα της στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης την αποδίδει στην ενίσχυση των εξαγωγών της.
Για την τρέχουσα οικονομική χρήση η εταιρεία, που στα τέλη του 2022 απασχολούσε 762 άτομα από 627 το 2021 (21,5%), εστιάζει μεταξύ άλλων και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της. Βασική επιδίωξη είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς στους τομείς που δραστηριοποιείται, η είσοδος σε νέες αγορές του εξωτερικού, ο εμπλουτισμός της προϊοντικής της γκάμας και ο εξορθολογισμός του κόστους μέσω του επενδυτικού της πλάνου.
Τη φετινή χρονιά πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην αυτοματοποίηση διαμόρφωσης χαρτοκιβωτίων και ρομποτικά συστήματα παλετοποίησης, σε νέα αποθήκη κατάψυξης και σε νέες γραμμές φύλλου κρούστας. Πέρυσι η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 4,4 εκατ. ευρώ, για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και ολοκλήρωση των εργασιών στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Τι γίνεται όμως με το κόστος λειτουργίας και τις τιμές; Η διοίκηση της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ΓΕΜΗ, αναφέρει πως στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι τιμές των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί και σε ορισμένες να υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση τιμών. Ως εκ τούτου, αναφέρει σε άλλο σημείο, «η διοίκηση της εταιρείας, παρακολουθώντας τις συνθήκες αγοράς που έχουν διαμορφωθεί εκτιμά ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους παραγωγής με την ανάλογη προσαρμογή των τιμών πώλησης των διακινούμενων προϊόντων της είναι επαρκή για την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων πωλήσεων και κερδοφορίας».