Εκτόξευση στα κόστη -που στην περίπτωση των υλικών όπως στα καλώδια οπτικών ινών έχει ξεπεράσει το 70%- επηρεάζει σημαντικά τα έσοδα, κάνοντας αναγκαία την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα τιμολόγια, σύμφωνα με τον CEO της Vodafone Ελλάδας Χάρη Μπρουμίδη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι ακόμα και αν ισχύσει η τιμαριθμική προσαρμογή, δεν είναι βέβαιο αν η Vodafone θα προχωρήσει σε αυξήσεις, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, κρατώντας τις τιμές χαμηλά.
«Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό να υπάρξουν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού, αν και ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούν οι πάροχοι να παίρνουν όλο το κόστος. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, έχουμε σοβαρό πληθωρισμό στα υλικά και στο εργασιακό κόστος. Το κόστος υλικών και ενέργειας και το εργατικό προσωπικό τρέχει πολύ ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα για να αντεπεξέλθουμε εμείς που κάνουμε τις επενδύσεις σε περιβάλλον σαν αυτό που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια» είπε με νόημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανταγωνισμό, είπε ότι αφορά 2-3 εταιρείες και για τον λόγο αυτό οι τιμές είναι χαμηλά όπως ήταν πάντα. Η αγορά ήταν και θα είναι ανταγωνιστική. Είναι η εμπορική πολιτική του κάθε παρόχου αν θα κάνει αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού ή σε άλλο ύψος ή και καθόλου. Δεν είναι ευχάριστο να κάνεις αυξήσεις. Αλλά υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα», τόνισε και συνέχισε: «Η αύξηση στη ζήτηση για data ξεπέρασε το 70%. Αποτέλεσμα των αυξήσεων στα κόστη είναι τα έσοδα να αυξηθούν μόνο 3%, κάτι που δείχνει την ανάγκη για τιμαριθμική αναπροσαρμογή», είπε ο κ. Μπρουμίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση στα κόστη λειτουργεί ως ανάχωμα σε νέες επενδύσεις.
«Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (π.χ. τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή», ανέφερε.
Ειδικά για τα δεδομένα κινητής, τόνισε ότι αποτελούν ίσως το μοναδικό αγαθό του οποίου η τιμή υποχωρεί συνεχώς, ανεξαρτήτως της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπενθύμισε ο κος Μπρουμίδης, η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος: η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση πλήττει εξακολουθητικά και με σφοδρότητα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων, των data centers.
«Αλλά η επιβάρυνση δεν προέρχεται μόνο από το ενεργειακό κόστος καθώς παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή μόνο για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε περίπου κατά 70% πέρυσι», είπε με νόημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων της Vodafone ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, κάτι που ήδη εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Η τηλεόραση
Με 20.000 νέες συνδέσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2023 η Vodafone TV επταπλασίασε τους νέους συνδρομητές (είχε 3.000 συνδρομητές το πρώτο πεντάμηνο του 2022). Συνολικά έχει ξεπεράσει τις 180 χιλιάδες συνδρομητές και σύντομα αναμένεται να φτάσουν στις 200 χιλιάδες συνδέσεις.
«Οι συνεργασίες είναι αποκλειστικές για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Προχωράμε και σε καινούργιες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Απομακρυνθήκαμε από τα αθλήματα τα τελευταίο διάστημα, αλλά δεν φάνηκε σημαντικό», δήλωσε ο κ. Μπρουμίδης.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Ο κ. Μπρουμίδης, αναφερόμενος στα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε:
- Το θέμα της αδειοδóτησης απαιτεί ταχύτερους ρυθμούς. Σήμερα απαιτούνται αρκετά μεγάλοι χρόνοι κυρίως στην παροχή ρεύματος, που μπορεί να φτάσει και τους 12 μήνες. «Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τηλεπικοινωνίες ως επείγουσες επενδύσεις και να δοθεί προτεραιότητα για να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι».
- Οι όροι ακτινοβολίας πρέπει να εναρμονιστούν με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είμαστε κάτω των ορίων 30% με 40% στην πυκνότητα των κεραιών, κάτι που προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις.
- Να απελευθερωθεί η συχνότητα των 6 GHZ και για τις επικοινωνίες του 5G.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Vodafone δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα. Έχουν ανακοινωθεί προσαρμογές που θα γίνουν σε Γερμανία και Ολλανδία. Στη χώρα έχουμε ήδη προγραμματίσει 40 με 50 νέες θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Μπρουμίδης.