Στις 28 Ιουλίου η HSBC Ελλάδος θα περάσει στον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας και από την 1η Αυγούστου θα εφαρμοσθεί το ενιαίο σύστημα λειτουργίας των δύο τραπεζών. Παράλληλα, προγραμματίζεται (σ.σ. θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες) πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, προκειμένου οι 35 εργαζόμενοι της ξένης τράπεζας, οι οποίοι αντιδρούν στην απορρόφηση, να αποχωρήσουν με ικανοποιητικά πακέτα αποζημίωσης.
Τους στόχους και την επόμενη ημέρα της Παγκρήτιας Τράπεζας περιέγραψαν από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου παρουσιάστηκε το Πρότυπο Κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος, ο διευθύνων σύμβουλός της Αντώνης Βαρθολομαίος και το διοικητικό επιτελείο.
Η προσθήκη της HSBC στην Παγκρήτια ενδυναμώνει την ελληνική τράπεζα στον χώρο του corporate και της ναυτιλίας και θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο wealth management. Στο μέτωπο των καταθέσεων εκτιμάται ότι 1,2-1,4 δισ. ευρώ καταθέσεις θα εισρεύσουν στα ταμεία της Παγκρήτιας, με ένα αισιόδοξο σενάριο να τις τοποθετεί στο 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, μετά την απόκτηση της HSBC θα ενισχυθούν ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τα κεφάλαια της (νέας) τράπεζας καθώς η εξαγορά του asset αντανακλά καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 95 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα βήματα για την Παγκρήτια Τράπεζα αφορούν στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και εντέλει τη συγχώνευση με την Attica Bank.
Το business plan της Παγκρήτιας
Στο μεσοδιάστημα μέχρι την συγχώνευση με την Attica Βank η Παγκρήτια δρομολογεί το δικό της business plan, το οποίο στηρίζεται στους εξής δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2024 και στην είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός και αν η συγχώνευση με την Attica επισπεύσει τη διαδικασία, λειτουργώντας ως όχημα.
Αναλυτικά οι βασικοί άξονες του business plan είναι οι εξής:
- Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50-70 εκατ. ευρώ άνοιξη-καλοκαίρι του 2024.
- Τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με ή χωρίς πρόγραμμα Ηρακλή. Σήμερα το σύνολο κόκκινων δανείων είναι 1 δισ. ευρώ και τα 700 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην QQuant.
- Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε 33% στο τέλος του 2024, από 64% που είναι σήμερα και 11% στο τέλος του πενταετούς business plan (τέλη του 2027).
- Νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και είσοδος σε νέους τομείς μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της HSBC.
Λίφτινγκ στο δίκτυο
Η αναμόρφωση της Παγκρήτιας μετά την απορρόφηση της HSBC περνά και μέσα από τον εξορθολογισμό του δικτύου των καταστημάτων. Η διοίκησή της στοχεύει, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή retail και digital της Παγκρήτιας Αντώνη Βουράκη, η νέα τράπεζα να διαθέτει πανελλαδικά συνολικά 50-52 καταστήματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο εξορθολογισμός του δικτύου είναι αναγκαίος κυρίως στην Κρήτη και δευτερευόντως στην Αθήνα, όπου επίσης υπάρχουν κάποιες αλληλλοκαλύψεις.
Σήμερα το δίκτυο της Παγκρήτιας αριθμεί 46 καταστήματα και της HSBC άλλα 15.
Και στο βάθος, ο 5ος πόλος
Με βάση την καταρχήν άτυπη συμφωνία, Παγκρήτια και Attica Βank σκοπεύουν στην μεταξύ τους συγχώνευση, υπό τον όρο της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των αποτελεσμάτων των due dilligence που θα γίνουν το φθινόπωρο. Το πρώτο due diligence θα γίνει από την Παγκρήτια για να εξετάσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της Attica Βank και παράλληλα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κάνει ως μέτοχος της Attica αντίστοιχο έλεγχο στην Παγκρήτια. Επί της διαδικασίας, σύντομα αναμένεται να ορισθεί σύμβουλος που θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη συγχώνευση.
Το αργότερο έως το τέλος του 2022, εκτιμάται ότι η Attica Βank θα έχει παρουσιάσει έναν σχεδιασμό για το πώς θα προχωρήσει ενόψει του πλάνου της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, στο κομμάτι της μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και στα μέτωπα της μείωσης του κόστους με κινήσεις όπως προγράμματα εθελουσίας εξόδου και κλείσιμο καταστημάτων.