Στην προώθηση του επενδυτικού πλάνου, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει συμβασιοποιηθεί σε ποσοστό 70%, στην ενεργή διαχείριση πώλησης μικρότερων και παλαιότερων ακινήτων και στην εκμετάλλευση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής της θέσης προκειμένου να περιορίσει την υφιστάμενη δανειακή μόχλευση επικεντρώνεται η διοίκηση της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ της χώρας, Prodea Investments.
Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, πέραν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασαν τη θέση και την προοπτική της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε πως στο ήδη προωθημένο επενδυτικό πλάνο απομένουν διαπραγματεύσεις για το περίπου 20% των στόχων ενώ το υπόλοιπο 10% έχει λάβει τις προκαταρκτικές εγκρίσεις.
Δεδομένης της ωρίμανσης των επενδύσεων, ήδη για το α’ εξάμηνο του 2023 η Prodea Investments αναμένει επιπλέον ετησιοποιημένα έσοδα της τάξης των 12,4 εκατ. ευρώ (στο τέλος του 2022 αυτά ανέρχονταν σε 160,1 εκατ. ευρώ), ενώ η πρόβλεψη της διοίκησης είναι πως τα επιπλέον ετησιοποιημένα έσοδα θα αυξάνουν βαθμηδόν, φθάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2026 στα 26,2 εκατ. ευρώ. Μέρος των επιπλέον εσόδων θα προέλθει από τη μίσθωση και εκμετάλλευση νέων υπό ανάπτυξη ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο από ήδη υφιστάμενες συμβάσεις μισθωμάτων, που δύνανται να αναπροσαρμοστούν βάσει πληθωρισμού (αποτελούν την πλειονότητα).
Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει τις πωλήσεις μη στρατηγικών και μικρών ακινήτων, υπολογίζοντας ότι ήδη οι πωλήσεις που έλαβαν χώρα στα έτη 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν με κέρδος 7,3% σε σχέση με την αγοραία αξία, ενώ επιπλέον 31 εκατ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί και αναμένεται να λάβουν χώρα το 2023 με κέρδος 8,4% σε σχέση με την Μεικτή Αξία Ακινήτων.
Μέρος αυτής της ρευστότητας αναμένεται να οδηγηθεί στην απομείωση δανεισμού, ο οποίος στο τέλος του 2022 ανήλθε στο 1,361 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διατηρεί συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου για το 65% των δανειακών της υποχρεώσεων (σε ό,τι αφορά το επιτόκιο βάσης), με την κ. Τ. Μεσσάρη, CFO της εταιρείας, να αναφέρει πως μέσα στον Ιούνιο αναμένεται νέα διαπραγμάτευση μείωσης του spread για δύο δάνεια, αθροιστικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτου, μεσοπρόθεσμος στόχος της Prodea, και όσο κλείνει το πλάνο επενδύσεων, είναι η μείωση μεικτού LTV (loan to value) σε ποσοστό 40%-45% από 53% στο τέλος του 2022 και του καθαρού LTV από 45,6% σε 35%-40%. Σημειώνεται ότι η σταθμισμένη μέση διάρκεια δανειακών υποχρεώσεων είναι 4,9 χρόνια, με μέσο περιθώριο το 2,70% (πλέον euribor).
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία διατηρεί πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης («πράσινο» retail bond, αυτοχρηματοδότηση διαφόρων projects και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό) για την εξυπηρέτηση των επενδυτικών της σκοπών.
Πέραν των επιχειρησιακών προοπτικών, η διοίκηση της εταιρείας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης της διασποράς (σήμερα κυμαίνεται μόλις στο 7,5%), με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας και διευθύνοντα σύμβουλο Α. Καρυτινό να αναφέρει πως στόχος των βασικών μετόχων παραμένει η διάθεση ποσοστού και η αύξηση διασποράς τουλάχιστον στο 15%.
Αν και δεν διευκρίνισε τον τρόπο, ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανή μέσα στο 2023.