Μαξιλάρι στην εκτέλεση των φετινών προϋπολογισμών δημιουργεί για τις τράπεζες η ως τώρα αισθητά χαμηλότερη του προβλεπόμενου αύξηση των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα καταθέσεων, παρέχοντας στις διοικήσεις την ευχέρεια να ανακατευθύνουν το πιθανό πλεόνασμα σε άλλες δράσεις.
Τα business plans των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προέβλεπαν ότι Μάιο-Ιούνιο η συμμετοχή των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα καταθέσεων θα ανερχόταν σε περίπου 35%. Στα μέσα Μαΐου, οι επιδόσεις ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ καλύτερες.
Στην Εθνική, στις 31 Μαρτίου οι προθεσμιακές αποτελούσαν μόλις το 15,8% (8,4 δισ. ευρώ) των συνολικών καταθέσεων. Σήμερα το ποσοστό τους εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 17%. Η τράπεζα συνεχίζει να αντλεί το συντριπτικό μέρος των καταθέσεών της, μέσω λογαριασμών ταμιευτηρίου (30,2 δισ. ευρώ στις 31/3) και όψεως (14,4 δισ. ευρώ), που έχουν χαμηλότερο κόστος.
Αργή είναι η αύξηση της συμμετοχής των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα καταθέσεων σε Πειραιώς και Alpha Bank. Στην Alpha, στις 31/3 οι προθεσμιακές αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των συνολικών καταθέσεων, ενώ στην Πειραιώς το μερίδιό τους ήταν οριακά χαμηλότερο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα η συμμετοχή των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων δεν ξεπερνά το 22% στις δύο τράπεζες.
Παραδοσιακά υψηλότερες προθεσμιακές έχει η Eurobank (συμμετοχή στο μείγμα 29% στις 31/3), εμφανίζει, όμως, και αυτή «μαξιλάρι» σε σχέση με το budget. Η διατήρηση της συμμετοχής των προθεσμιακών σε χαμηλότερα των προϋπολογισθέντων επίπεδα αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους διατήρησης υψηλού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.
Η Eurobank εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin- NIM) 2,53% (2,44% Ελλάδα), η Alpha 2,23%, η Πειραιώς 2,4% και η Εθνική 2,6%. Αν δεν μεσολαβήσει άρδην μεταβολή δεδομένων, ως προς την ταχύτητα και ένταση μετακίνησης καταθετών σε προϊόντα προθεσμίας, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενδέχεται να διευρυνθεί περαιτέρω, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για νέες -ηπιότερες σε ένταση- αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σχετική εκτίμηση διατύπωσε η διοίκηση της Eurobank κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' τριμήνου, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή περαιτέρω αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ ως το τέλος του έτους.
Πώς θα αξιοποιήσουν το «μαξιλάρι»
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στο πώς θα αξιοποιήσουν οι διοικήσεις το πλεόνασμα που προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η Πειραιώς ήταν η πρώτη που έδωσε σχετική κατεύθυνση καθώς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανέφερε ότι προτίθεται να επιταχύνει την πολιτική εξυγίανσης του ισολογισμού, βγάζοντας προς πώληση νέα -μικρά σε περίμετρο- χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs).
Σημειώνεται ότι η αρχική καθοδήγηση προέβλεπε για τη φετινή χρονιά μείωση των NPEs, μέσω οργανικών δράσεων και λογιστικών διαγραφών. Στόχος είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς το NPE ratio να υποχωρήσει σε επίπεδα του 5% από 6,6% στο τέλος Μαρτίου. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά και η χαμηλότερη επίδοση σε οργανικό κόστος πιστωτικού κινδύνου (84 μ.β.) έναντι του budget (120 μ.β.).
Προς πώληση ετοιμάζεται να βγάλει η Alpha νέο χαρτοφυλάκιο με δάνεια λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου εφάρμοσε σενάριο πώλησης και το αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης ανήλθε σε 17,4 εκατ. ευρώ.