Διανομή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης, επιτάχυνση στην απόσβεση DTC καθώς και στις κινήσεις μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η Πειραιώς, επιστεγάζοντας την προσπάθεια της τελευταίας τριετίας για πλήρη επάνοδο σε κανονικότητα.
Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τον συμψηφισμό οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credit-DTC), έναντι του Δημοσίου.
Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία Πειραιώς, καθώς έχουν προηγηθεί άλλες συστημικές τράπεζες. Πιστοποιεί, όμως, την εξάλειψη του άγχους κεφαλαιακής επάρκειας, εξέλιξη που επιτρέπει στην Πειραιώς την ευθυγράμμισή της με τις κινήσεις των άλλων τραπεζών και σε αυτό το επίπεδο. Στο τέλος Μαρτίου, ο δείκτης CET1 της Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 12,2% από 9,8% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων σε 17% από 14,6% ένα χρόνο νωρίτερα. Τα παραπάνω νούμερα έχουν συμπεριλάβει την επίπτωση από την επιτάχυνση απόσβεσης DTC και την πρόθεση διανομής μερίσματος.
Όπως εξήγησε η διοίκηση, το «γκάζι» για DTC αφορά στο σκέλος των πιστωτικών ζημιών από δάνεια. Μέχρι πέρυσι, η Πειραιώς συμψήφιζε με φόρο εισοδήματος απαιτήσεις DTC της τάξης των 40 με 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από ζημιές πιστωτικού κινδύνου. Από φέτος, το ποσό ανεβαίνει στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ, με στόχο να αποσβεστεί το σύνολο της απαίτησης ως το 2041.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ικανή μάζα κερδών, ώστε από τον φόρο να συμψηφιστεί το απαραίτητο DTC θα διαγράφεται εποπτικό κεφάλαιο. Οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις από τις ζημιές PSI συμψηφίζονται, βάσει νόμου, με σταθερό, ετησίως, ποσό σε βάθος 30ετίας (σ.σ. από την ψήφιση του νόμου Χαρδούβελη).
Η απόφαση της Πειραιώς να κινηθεί ταχύτερα σε επίπεδο απόσβεσης DTC με προσαρμογή εποπτικών κεφαλαίων (σ.σ. στα φορολογικά βιβλία δεν επέρχονται αλλαγές) αποτυπώνει την αλλαγή σελίδας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, λόγω υψηλής συμμετοχής του DTC, τίθεται μονότονα, τόσο από οίκους αξιολόγησης και αναλυτές όσο και από τον επόπτη.
Στο τέλος Μαρτίου, η Πειραιώς είχε οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους 3,44 δισ. ευρώ (91% του CET1 από 98% στις 31/12/22). Ο πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι στο τέλος του 2025 να περιοριστεί η συμμετοχή του DTC σε 50% του CET1.
Σε ανοικτή επικοινωνία με επόπτη για μέρισμα
Ο συνδυασμός οργανικής παραγωγής κεφαλαίου (0,6% σε τριμηνιαία βάση), ενδυνάμωσης των κεφαλαιακών δεικτών και υψηλής απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoATBV 13% στο α' τρίμηνο) ανοίγει τον δρόμο για διανομή μερίσματος τρέχουσας χρήσης. Πρόθεση της τράπεζας είναι η διανομή του 10% των κερδών της φετινής χρονιάς.
Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον επόπτη, προκειμένου να ανταποκριθεί έγκαιρα στις επιμέρους απαιτήσεις, που θα επιτρέψουν αφενός να ανέβει κλίμακα κινδύνου μετά το SREP της εν εξελίξει άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και αφετέρου την έγκριση της διανομής εντός του 2024. Εξού και η απόφαση να αποτυπωθούν επιδόσεις τριμήνου και στόχοι έτους με την επίπτωση από πιθανή διανομή μερίσματος.
Στο τέλος της χρονιάς, μετά την αφαίρεση της επίπτωσης από τη διανομή κουπονιών ΑΤ1, την πιθανή διανομή μερίσματος και την επιταχυνόμενη απόσβεση DTC, ο μεν CET1 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 12,5%, ο δε συνολικός δείκτης κεφαλαίων πάνω από 17,3%.
Νέες πωλήσεις μικρών χαρτοφυλακίων με NPEs
Στο μέτωπο περαιτέρω μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων η τράπεζα προτίθεται, το επόμενο διάστημα, να βγάλει μικρά χαρτοφυλάκια προς πώληση, προκειμένου στο τέλος της φετινής χρονιάς το NPE ratio να υποχωρήσει στα επίπεδα του 5% από 6,6% στο τέλος Μαρτίου. Διαθέτει, άλλωστε, «μαξιλάρι» αισθητά υψηλότερης πρόβλεψης για οργανικό κόστος πιστωτικού κινδύνου (1,2%) για το σύνολο της φετινής χρονιάς, σε σχέση με τις σταθερές επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων (πέριξ του 0,84%). Ο συντελεστής κάλυψης σε 55,2%.
Παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού, δεν διαταράχθηκε, κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας. Η εισροή νέων NPEs ανήλθε σε 0,1 δισ. ευρώ και οι εκροές (θεραπεία, αποπληρωμές) σε 0,2 δισ. ευρώ. Επίσης η τράπεζα είχε πωλήσεις και λογιστικές διαγραφές απαιτήσεων 0,1 δισ. ευρώ. Έτσι, το απόθεμα NPEs έπεσε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, από 2,6 σε 2,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 1,7 δισ. αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια.
Οι επιδόσεις πρώτου τριμήνου
Η περαιτέρω διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε τριμηνιαία βάση (2,4% από 2,2%) οδήγησε τα καθαρά έσοδα από τόκους σε 447 εκατ. ευρώ, 4% υψηλότερα από την επίδοση δ' τριμήνου 2022, που συμπεριλάμβανε και έκτακτο έσοδο περί τα 20 εκατ. ευρώ από TLTROs. Στην αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου έπαιξαν ρόλο αφενός οι αυξήσεις βασικού επιτοκίου, αφετέρου η συγκράτηση του μεριδίου προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα καταθέσεων κάτω από τα επίπεδα του 20%. Το κόστος προθεσμιακών ανήλθε στο 1,18% (1,4% σήμερα).
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες κατέγραψαν μικρή μείωση (3%), σε τριμηνιαία βάση, λόγω εποχικότητας, ενώ συνεχίσθηκε η μείωση των λειτουργικών εξόδων (203 εκατ. ευρώ). Έτσι τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ. Το οργανικό κόστος κινδύνου έμεινε σχεδόν σταθερό (75 εκατ. ευρώ 0,84%) και τα προ φόρων κέρδη σε εξομαλυμένη βάση ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ. Δεν εγγράφηκαν σημαντικά έκτακτα έσοδα.
Τα ενήμερα δάνεια μειώθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ λόγω αρνητικής πιστωτικής επέκτασης (εκταμιεύσεις νέων δανείων 2 δισ. ευρώ και αποπληρωμές 2,2 δισ. ευρώ), διαμορφούμενα σε 28,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα αναθεώρησε ελαφρώς καθοδικά τον στόχο έτους για πιστωτική επέκταση σε 1,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.
Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια σε 5,82 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα συνολικά σε 6,76 δισ. ευρώ.