Πήρε χρόνους, αλλά πλέον ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η Πειραιώς συνέστησε τα δύο πρώτα οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), στα οποία περιήλθαν ακίνητα της ΕΒΖ, μαζί με απαιτήσεις από δάνεια.
Ειδικότερα, συστάθηκε η Aleva ΑΕ, με μετοχικό κεφάλαιο 11,03 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε ολοσχερώς από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσό των 2,69 εκατ. ευρώ μετρητοίς και τα υπόλοιπα με εισφορά δανειακής απαίτησης έναντι της ΕΒΖ, ύψους 8,33 εκατ. ευρώ. Η απαίτηση απορρέει από δανειακή σύμβαση με εξασφαλίσεις επί των εργοστασίων σε Πλατύ και Λάρισα, χώρων γραφείων και αποθηκών στα ίδια συγκροτήματα, μηχανολογικού εξοπλισμού και αγροτεμαχίων.
Το δεύτερο όχημα ειδικού σκοπού ονομάζεται Arpis ΑΕ, με μετοχικό κεφάλαιο 4,27 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Πειραιώς. Μέρος του (766 χιλ. ευρώ) με μετρητά και τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. ευρώ με εισφορά δανειακής απαίτησης, έναντι της ΕΒΖ, η οποία απορρέει από δανειακή σύμβαση με εξασφαλίσεις επί των παραγωγικών/αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της μονάδας Ορεστιάδας.
Το σχέδιο εξυγίανσης επικυρώθηκε από δικαστήριο το μακρινό 2019. Η μετάταξη του μόνιμου προσωπικού ΕΒΖ στο Δημόσιο, η έγκριση του σχεδίου διάσωσης (σ.σ. έκρινε ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση) από την DG Comp και η νομιμοποίηση δεκάδων αυθαιρεσιών στα εργοστάσια απαίτησε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είχαν υπολογίσει κυβέρνηση, Πειραιώς και ΕΒΖ.
Μετά την τετράχρονη καθυστέρηση, όλα όσα προέβλεπε το σχέδιο εξυγίανσης για τη… νεκρανάσταση της ΕΒΖ καθίστανται εξαιρετικά αμφίβολα. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εκτιμούσε ως εφικτή την επανεκκίνηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, εντός του τρίτου έτους, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης (σ.σ. πέρσι δηλαδή), στη μονάδα στο Πλατύ, με συγκέντρωση της τευτλοπαραγωγής σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο.
Το σχέδιο προέβλεπε, επίσης, ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια της συμφωνίας εξυγίανσης, το πρώτο από τα δύο οχήματα ειδικού σκοπού, που μόλις συστήθηκαν, θα δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ζάχαρης, που θα αγοραζόταν από τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία. Η Πειραιώς θα κάλυπτε τα λειτουργικά έξοδα, μέσω των μετρητών που βάζει στις εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς την Πειραιώς πριν το «κούρεμα» της συμφωνίας εξυγίανσης ανερχόταν σε 179,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τους τόκους) και προέρχονται από την Αγροτική καθώς κατά τη διάσπαση, η μεν ΕΒΖ πέρασε στην υπό εκκαθάριση Αγροτική (διαχείριση από PQH) αλλά οι υποχρεώσεις από δάνεια πέρασαν μαζί με το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς.
Υ.Γ.: Η Πειραιώς πρόκειται, με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, να αποκτήσει και τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, οι οποίες εν συνεχεία θα εισφερθούν (σ.σ. ως τις 23 Ιουνίου) στη Strix Holdings, προκειμένου να τεθούν υπό επαγγελματική διαχείριση. Στόχος να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να πωληθούν, σε εύθετο χρόνο, με το καλύτερο δυνατό τίμημα.
Υ.Γ. ΙΙ: Η μονάδα των Σερρών έχει ενοικιαστεί σε τοπικό επιχειρηματία (εξ Ιβήρων ορμώμενο). Η σύμβαση ενοικίασης λήγει σε μερικούς μήνες. Η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία υπό ιδιώτη της μονάδας των Σερρών, υπό την αδυναμία κάλυψης των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων για κεφάλαια, αγοράστηκε από τους Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου και συγχωνεύεται με την Παγκρήτια.