Παράταση περίπου ενός μήνα δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) και Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia για το ως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί εξ αρχής.
Η αρχική περίοδος αποκλειστικότητας έληξε στις 30 Νοεμβρίου χωρίς το PIF να επιδείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή της καθώς οι Σαουδάραβες δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα για την προκαταρκτική αξιολόγηση καταλληλότητας επενδυτή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, παρ’ ότι η ελληνική πλευρά προσπάθησε με κάθε τρόπο να διευκολύνει τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, το PIF δεν κατέθεσε κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου αποκλειστικότητας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά.
Οι πληροφορίες, που έρχονται από διαφορετικές συνιστώσες της υπόθεσης, συγκλίνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την στάση του PIF. Ερώτημα αποτελεί αν η καθυστέρηση από πλευράς PIF οφειλόταν στην επίγνωση ότι το αρχικό exclusivity δόθηκε με πολιτικές διαδικασίες, πριν εκπονηθεί και εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τράπεζες. Επομένως δεν ήταν νομικά ισχυρό, όπως είχε επισημάνει η στήλη Χαμαιλέων.
Η παράταση έρχεται την περίοδο που εγκρίνεται η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου. Επομένως, τούδε και εφεξής μπορεί να προχωρήσει, με βάση το πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Το αν θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του PIF μένει να φανεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι Σαουδάραβες εκδήλωσαν το αρχικό τους ενδιαφέρον για την ΕΤΕ πριν από περίπου έναν χρόνο. Ήταν η περίοδος που ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε ταχεία ψήφιση του νέου νόμου για το ΤΧΣ και έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση μετοχών Εθνικής από το Ταμείο, μέσω βιβλίου προσφορών, με ανοικτό το ενδεχόμενο μέρος τους να κατέληγε σε βασικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone investors). Με δεδομένο ότι δεν είχε ψηφισθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο και το ΤΧΣ δεν είχε προσλάβει σύμβουλο διάθεσης, οι Σαουδάραβες κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους απευθείας στον πρωθυπουργό.
Η καθυστέρηση στη ψήφιση του νόμου και η άρδην αλλαγή επενδυτικού σκηνικού, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις επακόλουθες Δυτικές κυρώσεις, «πάγωσαν» τις εξελίξεις για μερικούς μήνες. Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να επανέλαβε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ενδιαφέρον του Public Investment Fund of Saudi Arabia για το 20% της Εθνικής Τράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Ακολούθησε η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος στο ΤΧΣ και προφανώς η κατάθεση προσφοράς, βάσει της οποίας ΤΧΣ και κρατικό fund επενδύσεων (sovereign fund) της Σαουδικής Αραβίας, εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.