Με ενδιαφέρον παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας τα σενάρια για το πότε τελικά θα διεξαχθεί η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023, με τον πρωθυπουργό άλλοτε να δηλώνει πως «μύρισαν εκλογές» και άλλοτε να διαβεβαιώνει ότι οι κάλπες θα στηθούν πολύ κοντά στο τέλος της τετραετίας.
Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους ξένους αναλυτές στο road show που διοργάνωσαν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πολιτικό ρίσκο, καθώς από τη δεύτερη αναμέτρηση θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Επιχειρηματικοί κύκλοι με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr εκτίμησαν ότι το πολιτικό ρίσκο της χώρας είναι περιορισμένο, θεωρώντας ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα που λίγο-πολύ θα είναι φιλικό προς την προσέλκυση επενδύσεων και θα συνεχίσει τις υπάρχουσες προσπάθειες στα μέτωπα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Όσο για τα δημοσιονομικά, είναι γνωστό πως λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για νέα πρωτογενή ελλείμματα, ανεξάρτητα από το ποια πολιτική παράταξη θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.
Ένα άλλο ζήτημα ωστόσο που απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι το πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές, θέμα στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία. Από τη μια πλευρά, υπάρχει η άποψη των «θεσμικών» που επιμένουν ότι οι εκλογές θα πρέπει επιτέλους να γίνονται στη λήξη κάθε τετραετίας, όπως συμβαίνει στις «κανονικές» χώρες της Ευρώπης. «Δεν μπορεί οι ξένοι επενδυτές να διαβάζουν για σενάρια περί πρόωρων εκλογών από το πρώτο κιόλας δίμηνο της διακυβέρνησης της χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προς την ίδια κατεύθυνση, τοποθετούνται και παράγοντες της αγοράς που διεκδικούν έργα μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξης και τα λοιπά κοινοτικά κονδύλια.
Σύμφωνα με αντιπρόεδρο εισηγμένης εταιρείας, «έχει διαπιστωθεί πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παρατηρείται μια ολιγόμηνη κοιλιά στις αναθέσεις νέων συμβάσεων, ακόμη και όταν παραμένει η ίδια κυβέρνηση αλλά αλλάζουν είτε υπουργοί είτε κομβικοί αξιωματούχοι. Σήμερα τα έργα τρέχουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και είναι προς το συμφέρον της οικονομίας οι εκλογές να διεξαχθούν στην ώρα τους, προκειμένου η αναμενόμενη κοιλιά στις αναθέσεις να βρει τις εταιρείες με μεγάλα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων και άρα να μην τους διακόψει την αναπτυξιακή τους πορεία. Άλλωστε, έχουμε κάθε λόγο ως χώρα να τρέξουμε, προκειμένου να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, αυτά θα κατευθυνθούν σε άλλες χώρες».
Υπάρχουν όμως και επιχειρηματίες που εκτιμούν ότι οι εκλογές θα ήταν προτιμότερο να λάβουν χώρα μέσα στον χειμώνα, με το σκεπτικό ότι βρισκόμαστε ήδη -στην πράξη- σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και πως κάτι τέτοιο μόνο καλό δεν κάνει στην πραγματική οικονομία. «Οι υπουργοί διστάζουν να πάρουν αποφάσεις, οι επενδυτές αναβάλλουν τις επενδύσεις τους μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι δημοσιονομικοί στόχοι χαλαρώνουν και τελικά η οικονομία κινείται σε ρηχά νερά, όπως άλλωστε είχε συμβεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Πόσο μάλλον όταν φέτος μιλάμε για δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή για ένα χρονικό διάστημα που από την προκήρυξη της πρώτης αναμέτρησης έως τον ορισμό κυβέρνησης θα απαιτηθούν πάνω από δύο μήνες», υποστηρίζουν.
«Πέραν αυτού, θα πρέπει να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση ούτως ώστε να χειριστεί με νωπή λαϊκή εντολή ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις και σε κάθε περίπτωση, την προετοιμασία της νέας τουριστικής περιόδου από την οποία περιμένουμε πολλά ως οικονομία».
Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που θέτουν ως παράμετρο για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές τα ελληνοτουρκικά -γνωρίζοντας πως και η γειτονική χώρα προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές μέσα στο 2023-, εστιάζοντας την προσοχή στο ενδεχόμενο προκλήσεων από την «απέναντι πλευρά του Αιγαίου» στο μεσοδιάστημα των δύο δικών μας αναμετρήσεων.