Από ισχυρή θέση καλείται να αντιμετωπίσει το δύσκολο φετινό χειμώνα ο όμιλος Viohalco, ξεκινώντας από ένα πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας στο εννεάμηνο και έχοντας ήδη τοποθετηθεί σε κλάδους και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που εμφανίζουν σαφώς θετικές μελλοντικές προοπτικές.
Αυτή την περίοδο η πιο «καυτή» θυγατρική του ομίλου είναι η Cenergy, με τις μονάδες της να δουλεύουν πολύ κοντά στο επίπεδο της πλήρους παραγωγικής τους δυναμικότητας και να διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που εξασφαλίζει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις μέσα τουλάχιστον στο επόμενο εννεάμηνο.
Ειδικότερα, η Cenergy αύξησε στο 9μηνο το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 81,5 στα 94,7 εκατ. ευρώ και στις 30/9/2022 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ήταν υπερδιπλάσιο αυτού της 30ης Σεπτεμβρίου 2021 (από τα 800 εκατ. στο 1,75 δισ. ευρώ) ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε το έργο της υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης Λαύριου-Σερίφου και Σερίφου-Μήλου.
Γενικότερα, οι ανάγκες για την πράσινη μετάβαση της διεθνούς οικονομίας, αλλά και για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές της Cenergy και των υπόλοιπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ενέργειας.
Από την πλευρά της, η -επίσης θυγατρική της Viohalcο- ElvalHalcor έκλεισε το πρώτο φετινό εννεάμηνο με αυξημένο το «προσαρμοσμένο EBITDA» κατά 77% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με βασικό καταλύτη τα προϊόντα αλουμινίου και σημαντικό υποστηρικτή τον κλάδο χαλκού.
Ο εισηγμένος όμιλος εκφράζει την σαφή αισιοδοξία του για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές τους καθώς είναι τοποθετημένος έγκαιρα σε προϊόντα που ευνοούνται από την πράσινη μετάβαση της διεθνούς οικονομίας, ωστόσο καλείται επί του παρόντος να αντιμετωπίσει μια μειωμένη διεθνή ζήτηση σε ένα περιβάλλον αυξητικών επιτοκίων, την ώρα που ο καθαρός του δανεισμός διαμορφώνεται στο 1,08 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το 41% του δανεισμού της είναι προστατευμένο από τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ παράλληλα για το 2023 δεν αναμένονται κάποια σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, με στόχο την αποκλιμάκωση του καθαρού χρέους.
Ο κλάδος του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ, Sovel) μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο φετινό εξάμηνο (προσαρμοσμένο EBITDA στα 117,1 εκατ. ευρώ) αναμένεται κατά το δεύτερο μισό του έτους να εμφανίσει χαμηλότερες επιδόσεις επηρεασμένος από τη σημαντική αποκλιμάκωση στην οποία υποχρεώθηκε η διεθνής τιμή του μετάλλου.
Παρόλα αυτά, η εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα επηρεαστεί θετικά από την αύξηση των εγχώριων επενδύσεων και από την υλοποίηση των λεγόμενων μεγάλων-εμβληματικών έργων.
Τέλος, η Noval ΑΕΕΑΠ συνεχίζει να αναπτύσσεται βελτιώνοντας τις λειτουργικές της επιδόσεις και έχοντας «κλειδώσει» σε χαμηλό επιτόκιο ένα πολύ σημαντικό τμήμα του δανεισμού της για τα επόμενα έξι χρόνια. Η λογιστική της κερδοφορία θα επηρεάζεται κάθε φορά και από την πορεία των τιμών στην εγχώρια κτηματαγορά.
Συμπερασματικά, ο όμιλος μετά από εξαιρετικό σετ αποτελεσμάτων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (προσαρμοσμένο EBITDA από τα 196 στα 355 εκατ. και EBITDA από τα 252,8 στα 412 εκατ. ευρώ) συνέχισε την πολύ ικανοποιητική του πορεία και κατά το τρίτο τρίμηνο. Όπως αναμενόταν από όλους, τα τόσο υψηλά προ φόρων κέρδη του ομίλου κατά το πρώτο μισό του 2022 δεν θα μπορούσαν να είναι διατηρήσιμα, τόσο επειδή ακολούθησε η πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων, όσο και επειδή η διεθνής κατάσταση στην οικονομία ξεκίνησε να επιδεινώνεται.
Ο όμιλος στην παρούσα συγκυρία καλείται να αντιμετωπίσει μια αγνώστου διάρκειας αβεβαιότητα στο εξωτερικό του περιβάλλον, να δράσει σε ένα απαιτητικό ενεργειακό περιβάλλον και να καταβάλλει υψηλότερους χρεωστικούς τόκους λόγω της αύξησης τόσο του καθαρού του δανεισμού (υλοποίηση επενδύσεων, πορεία τιμών των μετάλλων, άνοδος όγκου πωλήσεων) όσο και των επιτοκίων.
Απέναντι στη συγκυρία αυτή, η Viohalcο διαθέτει δύο θυγατρικές (Cenergy και Noval) που αναμένεται να συνεχίσουν ανοδικά σε ότι αφορά τη λειτουργική τους κερδοφορία, ενώ παράλληλα έχει «κλειδωμένα» επιτόκια για σημαντικό ποσοστό των δανείων της και είναι πολύ καλά προϊοντικά τοποθετημένη.