Κατά 120 μονάδες βάσης ενισχύθηκαν οι κεφαλαιακοί δείκτες της Τράπεζας Πειραιώς στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με αποτέλεσμα ο Fully Loaded CET 1 να διαμορφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου σε 10,7% από 9,5% στις 30 Ιουνίου.
Η ενίσχυση ήρθε από τα κέρδη περιόδου (102 εκατ. ευρώ) καθώς και σειρά άλλων ενεργειών που απέφεραν άλλα 257 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η Πειραιώς προχώρησε σε συμφωνία με τον επόπτη σε αναστροφή προβλέψεων 80 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της εξυγίανσης του ισολογισμού της και της επιθετικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs).
Επιπρόσθετα στις 23 Μαρτίου η Πειραιώς υπέγραψε συμφωνητικό μεταφοράς του συνόλου της επένδυσής της στην Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) στην Strix Holdings. Η συναλλαγή, μετά την έγκριση της Ε.Α. ολοκληρώθηκε στο Γ τρίμηνο (22 Σεπτεμβρίου) και ο όμιλος αναγνώρισε κέρδη 55 εκατ. ευρώ από την απώλεια ελέγχου.
Η Πειραιώς την 1η Οκτωβρίου αναταξινόμησε εταιρικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ από το Διαθεσίμων προς Πώληση στο Διακράτησης ως τη Λήξη (σ.σ. χαρτοφυλάκιο που επιμετράται στο αποσβεσμένο κόστος), μετά την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, την οποία επίφερε η εξαγορά της Iolcus και η δημιουργία νέου πυλώνα Wealth & Asset Management. Ως επακόλουθο της παραπάνω αναταξινόμησης τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ενισχύθηκαν, σε προ φόρων βάση κατά 82 εκατ. ευρώ.
Τέλος, κατά το Γ τρίμηνο η Πειραιώς έλαβε έγκριση μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου ( SRT) για συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (Ερμής V), η οποία οδήγησε σε ελάφρυνση του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού ύψους 0,4 δις. ευρώ, ενισχύοντας κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια. Στο σύνολο της χρήσης ο Fully Loaded CET 1 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 11%.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρ. Μεγάλου, το 2023 θα είναι μια χρονιά που η Πειραιώς θα συνεχίσει να παράγει αξία για τους μετόχους της
Σε ερώτηση των αναλυτών για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, τόνισε ότι «θα εξετάσουμε την κατάσταση το 2023 και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της αγοράς με βάση τα «μαξιλάρια» και την κερδοφορία που θα έχουμε.
Βλέπουμε ζήτηση για νέα δάνεια. Εμφανίσαμε ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο σε όρους εσόδων από προμήθειες, υπεραποδίδουμε συνεχώς έναντι των εκτιμήσεων. Καθώς συνεχίζεται η αύξηση των χορηγήσεων, θα αυξάνονται και οι προμήθειες, υπογράμμισαν τα στελέχη της Πειραιώς.
Σε ερώτηση για την άνοδο στο κόστος των καταθέσεων, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, η αύξηση οφείλεται στις δολαριακές καταθέσεις. «Δεν έχουμε δει άνοδο στο κόστος καταθέσεων σε ευρώ. Αναμένουμε ότι θα αυξηθεί, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το πόσο».
Τα στελέχη της Πειραιώς στάθηκαν σε μια σειρά θετικών εξελίξεων:
- Τα εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και πλέον ανέρχονται σε 28,3 δισ. ευρώ.
- Οι καθαρές προμήθειες σημειώνουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση.
- Ο Δείκτης NPEs αναμένεται στα τέλη της χρονιάς να διαμορφωθεί «πολύ κάτω» από το 8% χάρις σε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και διαγραφών το 4ο τρίμηνο.
- Η τράπεζα είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει το guidance για δείκτη κεφαλαίων FLCET 1 στο 11% έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Η ελληνική οικονομία
Η διοίκηση της Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ανάπτυξη περί το 6% φέτος και 3,5% το 2023, διπλάσια δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ. Εκτιμά δε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το χρόνου στο 2% καθώς και ότι οι τιμές στις κατοικίες θα κινηθούν ανοδικά με ρυθμό 7%.