Το μπαράζ διαγωνισμών για την κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ σε κάδους και εξοπλισμό διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και η έμφαση που δίνεται από την κυβέρνηση στην ανακύκλωση ευνοούν τη δραστηριότητα της Helesi, ως βασικού προμηθευτή κάδων για τους Δήμους.
Η εταιρεία, που βρέθηκε σε δεινή θέση την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008 λόγω κυρίως της αδυναμίας πληρωμών των πελατών της (Δήμοι, Δημόσιο), βελτιώνει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες, αν και επηρεάζεται από τα ενεργειακά κόστη, ενώ ενισχύει και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Το 2022 εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων διατηρώντας το τέμπο του 2021, ενώ έχει αυξήσει το δυναμικό της κατά περίπου 30 εργαζόμενους, στους 278 από 247 ένα χρόνο πριν.
Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας το 2021 ανήλθαν σε 36,8 εκατ. ευρώ από 28,4 εκατ. ευρώ το 2020 (+29,8%) υποστηριζόμενα κυρίως από τις πωλήσεις του κλάδου οχημάτων και υπηρεσιών. Τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 17%, στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα παραμένουν αρνητικά, ήτοι ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 13,2 εκατ. ευρώ από 9,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με καθαρή θέση στα 12 εκατ. ευρώ από 13,2 αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την συμφωνία με τις τράπεζες την περίοδο 2018/2019 μέρος του δανεισμού της Helesi ύψους 28 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηθηκε και 41,5 εκατ. ευρώ ρυθμίστηκαν προκειμένου να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας. Πλέον έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα, ενώ οι χρηματοοικονομικοί δείκτες κινούνται σε αποδεκτά πλαίσια.
Εν τω μεταξύ, για το 2022 καλλιεργούν προσδοκίες στη διοίκηση οι ανοδικές τάσεις της αγοράς λόγω κυρίως της προκήρυξης και υλοποίησης διαγωνισμών χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία αξιοποιούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό. Αυτές οι τάσεις εδραιώνουν τη θέση της Ηelesi στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ ενισχύονται και οι εξαγωγές της. Επίσης, κατέχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των προϊόντων αποθήκευσης και μεταφοράς και προβλέπει περαιτέρω καλές προοπτικές, καθώς η χρήση των παλετοκιβωτίων που παράγει γίνεται ευρεία και υποχρεωτική σε όλα τα φρέσκα προϊόντα.
Εν κατακλείδι, η Helesi, εταιρεία του Σάκη Ανδριανόπουλου, φαίνεται να έχει βρει βηματισμό μετά την βαθιά κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, σε συνέχεια μάλιστα μιας περιόδου ευνοϊκής τόσο για τον όμιλο, που μέχρι το 2008/2009 αναπτυσσόταν σταθερά με νέες μονάδες κερδίζοντας τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλο, αλλά και για τις επιχειρηματικές ανησυχίες του ίδιου του επιχειρηματία, με ενδεικτική την ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας Athens Airways το 2009, την οποία αναγκάστηκε να κλείσει δύο χρόνια αργότερα.
Μετά την αναδιοργάνωση 2010-2014, με την πώληση της μονάδας που διατηρούσε στο Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου και την συγκέντρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, η Helesi διαθέτει εργοστασιακές εγκαταστάσεις στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου παράγει πλαστικούς κάδους απορριμμάτων, παλετοκιβώτια και άλλα πλαστικά προϊόντα ενώ δραστηριοποιείται και στην πώληση απορριμματοφόρων και πλυντηρίων κάδων, καθώς και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων.