Τον οδικό χάρτη των πρόσθετων προβλέψεων, οι οποίες θα απαιτηθούν είτε για ένταξη τιτλοποιήσεων στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής» είτε για -σταδιακή- εξυγίανση του ισολογισμού, έχουν στη διάθεσή τους η διοίκηση της Attica Bank και μέσω αυτής οι μεγαλομέτοχοι, καλούμενοι πλέον να λάβουν αποφάσεις για capital plan, business plan και νέα συμφωνία μετόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η DBRS έχει παράσχει στοιχεία εν όψει της προκαταρκτικής έκθεσης πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις ομολογίες πρώτης εξασφάλισης της τιτλοποίησης Omega. Εφόσον η Attica καταθέσει αίτημα λήψης κρατικής εγγύησης για τους senior notes της παραπάνω τιτλοποίησης, απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις της τάξης των 310 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι τίτλοι να λάβουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-).
Το ποσό (σ.σ. των πρόσθετων προβλέψεων) είναι ελαφρώς υψηλότερο αυτού που ανέμενε η διοίκηση της τράπεζας και αντισταθμίζει το χαμηλότερο κόστος για ένταξη των senior notes ομολογιών των τιτλοποιήσεων Astir I και ΙΙ στο πρόγραμμα Ηρακλής. Οι πρόσθετες προβλέψεις, που θα απαιτηθούν για την ένταξη των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης των παραπάνω δύο τιτλοποιήσεων (Astir I και ΙΙ) στον Ηρακλή, υπολογίστηκαν σε περίπου 135 εκατ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 60 εκατ. ευρώ από τις εκτιμήσεις της τράπεζας.
Επιπρόσθετα, υπάρχει η τιτλοποίηση Metexelixis, για την οποία δεν υπάρχει σχεδιασμός ένταξης στον Ηρακλή και ως εκ τούτου δεν ζητήθηκε προκαταρκτική αξιολόγηση από την DBRS. Στο πλαίσιο, όμως, της εξυγίανσης του ισολογισμού απαιτείται να ληφθούν πρόσθετες προβλέψεις της τάξης των 100 με 105 εκατ. ευρώ.
Μέτοχοι και διοίκηση καλούνται πλέον να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα διαρθρωθεί η εξυγίανση ισολογισμού, εξέλιξη που θα καθορίσει και τη διάρθρωση των κεφαλαιακών αναγκών, κατά την τριετία 2022-24. Αν κατατεθούν αιτήσεις για ένταξη στον Ηρακλή και των τριών τιτλοποιήσεων (Omega, Astir I και Astir II), το σύνολο των πρόσθετων προβλέψεων ανέρχονται σε 550 εκατ. ευρώ.
Είναι, όμως, αρκετά πιθανό την πόρτα του Ηρακλή να κτυπήσουν μόνο δύο τιτλοποιήσεις (Omega και Astir I). Επομένως, οι πρόσθετες προβλέψεις θα περιοριστούν σε περίπου 345 εκατ. ευρώ, συν η απομείωση για τις τιτλοποιήσεις Metexelixis, Astir II. Σε αυτό το σενάριο, δεδομένων και των αναγκών για χρηματοδότηση της επιδιωκόμενης πιστωτικής επέκτασης, του κόστους μετασχηματισμού καθώς και του κόστους μετάβασης στο IFRS 9, το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών φθάνει στα 620 με 630 εκατ. ευρώ.
Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι μεγαλομέτοχοι (ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington) συζητούν τη σταδιακή κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών σε βάθος τριετίας μέσω 2+1 αυξήσεων κεφαλαίου. Η πρώτη εξ αυτών, που πρέπει να διενεργηθεί φέτος, ενδέχεται να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παραπάνω σενάριο (συνολικός λογαριασμός 620 με 630 εκατ. ευρώ και capital plan που θα προβλέπει τμηματική καταβολή κεφαλαίων στην τριετία) αποτελεί το βασικό στην ανοικτή συζήτηση των μεγαλομετόχων.
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ΤΜΕΔΕ - Ellington έχουν συγκλίνει σημαντικά, αλλά δεν έχει επέλθει συμφωνία. Ανοικτό φαίνεται ότι παραμένει το θέμα της μεταβολής των ποσοστών που θα ελέγχουν ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington, ως αποτέλεσμα του αισθητά μεγαλύτερου ύψους των κεφαλαιακών αναγκών, σε σχέση με το αρχικώς εκτιμηθέν (σ.σ. το 2021).
Το ΤΧΣ ζητά να ελέγχει, μετά την ολοκλήρωση των 2+1 ΑΜΚ (σ.σ. το 2024), περίπου το 40% της Attica Βank, έναντι του 32% που προβλέπει το term sheet της υφιστάμενης συμφωνίας μετόχων. Έτσι, θα μπορεί να υποστηρίξει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, βάσει του νέου business plan, αποεπένδυσης, με έστω οριακή απόδοση, σε βάθος επταετίας. Επιπρόσθετα, παραχωρεί το management control, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης ΑΜΚ.
Ellington - ΤΜΕΔΕ αντιπροτείνουν να παραμείνει η αρχική πρόβλεψη για υποχώρηση του ποσοστού ΤΧΣ σε 32%. Ως αντάλλαγμα προτείνουν «γλυκαντικά», που προς το παρόν απορρίπτονται από το Ταμείο καθώς δεν υποβοηθούν την απόδοση της επένδυσης, ζήτημα καίριο, προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή σημαντικά περισσότερων κεφαλαίων των προϋπολογισθέντων για την εξυγίανση και ανάπτυξη της Attica, χωρίς να κινδυνεύει να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα, μετά την εκλογή της Ελένης Βρεττού ως νέου μέλους Δ.Σ και CEO, ζήτησε από την ΤτΕ παράταση δύο εβδομάδων ως προς την υποχρέωση κατάθεσης capital plan, business plan και συμφωνίας μετόχων.