Οι πιθανές νέες παρεμβάσεις της Αθήνας στην αγορά ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στους παραγωγούς και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αν δεν αντισταθμιστούν με μέτρα, σημειώνει η Fitch Ratings.
Οπως αναφέρει ο οίκος, μια σειρά νέων πολιτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να επιδεινώσει το οικονομικό προφίλ των εταιρειών, κατά κύριο λόγο της ΔEΗ (BB-/Stable) και τελικά να ασκήσει πίεση στην πιστοληπτική της αξιολόγηση, εάν ισχύσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα.
Μια εφάπαξ εισφορά 90% που επιβάλλεται στα «απροσδόκητα κέρδη» που αποκτούν οι εταιρείες παραγωγής θα αυξήσει τη μόχλευση το 2022 για τη ΔΕΗ και, σε μικρότερο βαθμό, τη Mytilineos SA (BB/Stable), αν και δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση των δύο εταιρειών.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκρίνει υπουργική απόφαση, η οποία θα εφαρμοστεί ήδη από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2023, η οποία θα εφαρμόζει ανώτατο όριο τιμής για κάθε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό στην πράξη θα αφαιρούσε κάθε ανοδικό περιθώριο στις προβλέψεις κερδοφορίας της εταιρείας όσο και της Fitch από το άλμα στις τιμές της ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι πρόσθετες συζητήσεις για παρέμβαση στη στρατηγική τιμολόγησης στη λιανική, π.χ. με ενδεχόμενη αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής στις τιμές χονδρικής που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2021, θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά το οικονομικά προφίλ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, εάν δεν συνοδευόταν από μέτρα εξουδετέρωσης της παρέμβασης στην αγορά.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει αντίμετρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο για τις δύο επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εάν οι τρέχουσες συζητήσεις προχωρήσουν σε προσχέδιο νόμου.