Μετά από τα πολύ ισχυρά περυσινά οικονομικά αποτελέσματα (κύκλος εργασιών 226 εκατ., καθαρά κέρδη 15,05 εκατ. ευρώ), η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών αναμένει για φέτος άνοδο του κύκλου εργασιών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει -όσο αυτό είναι δυνατό- να επαναλάβει την περυσινή κερδοφορία, κόντρα στις μεγάλες αυξήσεις που παρουσιάζει μια ευρεία σειρά κατηγοριών κόστους (αναλώσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, κ.λπ.).
Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Γιώργος Αποστολόπουλος στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας πως διαβλέπει σημαντικά μεσομακροπρόθεσμα περιθώρια ανάπτυξης εργασιών, τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη μέσω του τοπικού Διαβαλκανικού Κέντρου.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών που δρομολογείται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, η αναδιάρθρωση της μαιευτικής κλινικής Γαία θα προσθέσει 80 κλίνες στη μονάδα του Αμαρουσίου που θα λειτουργούν με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, ενώ η μεγάλη αύξηση επιδόσεων που έχει σημειώσει κατά την τελευταία διετία το Διαβαλκανικό Κέντρο ώθησε τη διοίκηση στο να ξεκινήσει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει εκατό νέες κλίνες και γραφεία αναγκαία για την εξυπηρέτηση των γιατρών.
Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, πέρα από την οργανική ανάπτυξη, ο όμιλος θα διερευνήσει το ενδεχόμενο των εξαγορών άλλων εταιρειών του κλάδου, στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα ωφελήσει το Ιατρικό Κέντρο: «Υπάρχουν funds που κάποια στιγμή θα κληθούν να αποχωρήσουν, ή και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε τράπεζες και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην αγορά. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Στα πλαίσια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, αποφασίστηκε η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για την πρώτη χρηματική διανομή προς τους μετόχους μετά το 2009 (χρήση 2008), με τη διοίκηση να έχει ως στόχο -στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες- να ακολουθήσει μελλοντικά μια περισσότερο απλόχερη πολιτική στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
- Το ζήτημα του claw back συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να αμβλυνθεί ως ένα βαθμό κατά τα επόμενα χρόνια για την εισηγμένη, λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου που ήδη ψηφίστηκε. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το claw back δεν θα γίνεται οριζόντια, αλλά θα συνεξετάζονται και ποιοτικά κριτήρια στα οποία ο εισηγμένος Όμιλος υπερτερεί. Πάντως, το ύψος του οφέλους δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί ακόμη, καθώς τα ποιοτικά κριτήρια δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
- Η συνεργασία με τον όμιλο της Βιοϊατρικής μπορεί να αποδώσει πολύ σημαντικά πράγματα στο μέλλον. «Βρισκόμαστε στο στάδιο του εντοπισμού πεδίων κοινής δράσης» δήλωσε ο Βασίλης Αποστολόπουλος.
- Η συγκέντρωση που παρατηρείται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών δεν έχει επηρεάσει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- την κατάσταση στην αγορά. «Εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα σχήματα που προέκυψαν. Θα είμαστε σταθερός τους σύμμαχος, καθώς θα βρισκόμαστε και αύριο εδώ» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
- • Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος είναι η εύρεση νοσηλευτικού προσωπικού μετά το μεγάλο αριθμό προσλήψεων που έγινε κατά την τελευταία διετία από το Δημόσιο.
- Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής ψήφισης προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ομίλου Γιώργος Ζέρδιλας.