Η διαδικασία εκποίησης του εργοστασίου της πάλαι ποτέ ισχυρής βιομηχανίας παραγωγής ξύλου στην Κομοτηνή φαίνεται πως επιταχύνεται μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού (e-auction), με αποτέλεσμα να έχουν καλλιεργηθεί εκ νέου προσδοκίες για την επαναλειτουργία της μονάδας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Ήδη ο σύνδικος έχει ολοκληρώσει την πώληση των γραφείων της εταιρείας στο Μαρούσι και του χώρου του πρώην εργοστασίου στη Χαλκίδα (αγοραστής ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισανίδης)
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η εξαγγελία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τη μονάδα της Κομοτηνής, διαδικασία που προβλέπει ότι:
- Ο πλειστηριασμός ξεκινά με βάση το αρχικό τίμημα που θα οριστεί και που -σύμφωνα με πληροφορίες- εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στα 13 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως πρόκειται για τίμημα που υπερβαίνει κατά περίπου 30% το μέχρι πρότινος αντίστοιχο ποσό.
- Σε περίπτωση που κατά τις πρώτες 45 ημέρες του πλειστηριασμού δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, τότε το ελάχιστο τίμημα μειώνεται κατά 25% (από τα 13 περίπου στα 10 εκατ. ευρώ) και αν και τότε δεν προκύψει αγοραστής, υποχωρεί 45 αργότερα στο 50% του αρχικού προσφερόμενου τιμήματος (γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ).
Με άλλα λόγια, έχει θεσμοθετηθεί μια ευέλικτη και ταχεία διαδικασία, η οποία κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσελκύσει αγοραστή μέχρι το προσεχές φθινόπωρο!
Τοπικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να δει το deal να ολοκληρώνεται μέσα στο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, καθώς θα την συνέφερε να «κόψει κορδέλες» (ιδίως σε μια περίοδο που για πολλούς αναμένεται να είναι προεκλογική) για την επαναλειτουργία ενός εργοστασίου που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην ακριτική περιοχή της Ροδόπης.
Επίσης, η κυβέρνηση θα ήθελε να αποδείξει ότι το πολυσέλιδο υπόμνημα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής (με πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη) για την ανάπτυξη της Θράκης δεν αποτέλεσε μόνο γενικόλογες και ανεφάρμοστες θεωρίες αλλά είχε -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- πρακτικό αντίκρισμα.
Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, γιατί τα περί επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου οι πολίτες της Ροδόπης τα έχουν ακούσει πολλές φορές κατά την τελευταία πενταετία.
Αυξημένο ενδιαφέρον
Ένας ακόμη λόγος συγκρατημένης αισιοδοξίας για την τύχη του σχετικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού φαίνεται να είναι το αυξημένο ενδιαφέρον που -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- έχει εκδηλωθεί από υποψήφιους επενδυτές.
Ο λόγος είναι ότι κατά την τελευταία διετία -μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης- τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου της ξυλείας έχουν βελτιωθεί. Επίσης, όσο και αν η παρατηρούμενη εκτίναξη της τιμής της πρώτης ύλης και της ενέργειας αποτελεί απειλή για τη ζήτηση, οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν θετικές, στο βαθμό που θα αρχίσουν να απορροφούνται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και να υλοποιούνται εμβληματικά projects στην ελληνική οικονομία.
Μέχρι τώρα, γνωστό είναι το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για τη μονάδα της Κομοτηνής το σχήμα της EPS Woods των Μανώλη Σαχλού και Αντώνη Δαπόλα. Πέραν αυτού ωστόσο, φημολογείται ότι θα μπορούσαν να «δώσουν το παρόν» έως και τρία ακόμη σχήματα.
Το πρώτο αφορά γνωστό επιχειρηματία από το χώρο της ξυλείας-επίπλου, το δεύτερο μια ξένη εταιρεία και το τρίτο το όνομα ενός επιχειρηματία, η οικογένεια του οποίου είχε εμπλακεί κατά το παρελθόν με τον κλάδο.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον όλων αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί ως «αρχικό», θα εξαρτηθεί από το ύψος του τιμήματος και από το κατά πόσο θα υπάρχει χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να αντληθεί φτηνή ρευστότητα για τη συντήρηση της μονάδας και για τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης.