Βασικός άξονας της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας της με στόχο θα κέρδη να διαμορφωθούν στα 500 εκατ ευρώ το 2022 και η διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της φετινής οικονομικής χρήσης.
«Είμαστε σε συζητήσεις με τους επόπτες με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα φετινά κέρδη», τόνισε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της πίεσης που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού ανέφερε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια αθέτησης πληρωμών από τους δανειολήπτες και εκτιμώ ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει το πρώτο εξάμηνο του 2022 με βάση τα στοιχεία που έχουμε από την συμπεριφορά τους τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η καλή τουριστική περίοδος αλλά και η μέση αύξηση των μισθών κατά 3% το 2022 αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες στήριξης που θα συμβάλλουν στην σταθερή συμπεριφορά των δανειοληπτών. Ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει μια έκδοση ομολόγου μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Clean up
Με βάση τις προβλέψεις ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να πέσει κάτω από το 6% το 2022 καθώς με το πακέτο τιτλοποίησης Frontier II, η διαδικασία του οποίου θα ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του έτους, θα επιτευχθεί η εξυγίανση του ισολογισμού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα NPEs της Εθνικής το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 400 εκατ ευρώ μετά από προβλέψεις και στα 2 δισ. ευρώ προ προβλέψεων. Επίσης, θεραπεύθηκαν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Επενδύσεις
«Η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια είναι εντυπωσιακή», τόνισαν τα στελέχη της τράπεζας και εκτίμησαν πως αναμένεται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα καθ` όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν είναι οι: ενέργεια, τουρισμός, μεταποίηση, κατασκευές. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα ενσωματώσει στις χορηγήσεις της όλα τα κριτήρια του ESG.