Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, κατά 100% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, και η συνέχιση της πανδημίας, ήταν τα δύο σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν την πορεία του Ομίλου της ΕΥΑΘ κατά το περασμένο έτος και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών, σύμφωνα με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων που έγινε την Παρασκευή.
Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της εισηγμένης δεσμεύτηκε πως δεν θα μεταβάλει την τιμολογιακή της πολιτική, κρατώντας την σταθερή ως το 2023. «Σεβόμαστε τον καταναλωτή, σεβόμαστε ότι διαχειριζόμαστε ένα κοινωνικό αγαθό, φυσικά όμως αυτό δεν θα γίνει εις βάρος των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Αυτό θα το καταφέρουμε με τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Αμανατίδης. Ο ίδιος διατύπωσε την προσδοκία ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση με την εξαγγελθείσα επιδότηση του ρεύματος της εταιρείας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε διάφορες ενέργειες μείωσης του κόστους ενέργειας, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλους τρόπους. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι να γίνει ιδιοπαραγωγός ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΕYΑΘ Α.Ε. Άγις Παπαδόπουλος ανέφερε πως η απαρχή της ενεργειακής κρίσης έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Όπως είπε, με μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα αντλιοστάσια, στον βιολογικό καθαρισμό και στο διυλιστήριο νερού, το 2021 επιτεύχθηκε κατανάλωση ενέργειας κατά 3,2%. «Αυτό προφανώς, όταν έχεις έναν διπλασιασμό του κόστους ενέργειας, φαντάζει λίγο. Αλλά όποιος έχει εμπειρία και γνώση από τη βιομηχανία, ξέρει ότι το να βελτιώσεις κατά 3,2% το ενεργειακό σου κόστος χωρίς να αλλάξεις κάτι ριζικό στο σύστημά σου, είναι μια διόλου ευκαταφρόνητη επίδοση», σημείωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής οικονομικών της εταιρείας Δημήτρης Αλεξανδρής, το κόστος ενέργειας καλύπτει πλέον πάνω από το ¼ του συνολικού κόστους της εταιρείας, που είναι κοντά στα 64 εκατομμύρια ευρώ. «Από δεύτερο κόστος που ήταν κατά τη χρήση του 2020, πίσω από το κόστος επισκευών και συντηρήσεων, έχει περάσει πλέον πρώτο με 26,9%. Ακολουθούν το κόστος επισκευών και συντηρήσεων στο 24%, η μισθοδοσία στο 20%, οι αποσβέσεις στο 9% και οι διάφορες προβλέψεις στο 6%. Το υπόλοιπο 12% είναι τα λοιπά έξοδα», είπε.
Το επενδυτικό πρόγραμμα
Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΥAΘ συνοψίζονται στο τρίπτυχο: προστασία περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και φυσικά οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας και παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη:
• Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής (από 150.000 σε 300.000 κυβικά μέτρα νερού). «Ήδη έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, τον Δήμο Θερμαϊκού και προσεχώς με τον Δήμο Ωραιοκάστρου για να τους τροφοδοτήσουμε με νερό». Το έργο είναι προϋπολογισμού 21,7 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θα οδηγήσει σε μια αύξηση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 30%.
• Αναβάθμιση με περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόσημο του βιολογικού στη Σίνδο, στο πλαίσιο εναρμόνισης με το αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο. Στους επόμενους δύο μήνες θα τεθεί σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής/θερμικής ενέργειας 3,5 MW, από βιοαέριο. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατομμυρίων ευρώ
• Μετά από 40 χρόνια ενισχύεται και επισκευάζεται ο υδαταγωγός της Αραβησσού, έργο προϋπολογισμού 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτέλεσε πονοκέφαλο για τις προηγούμενες διοικήσεις και για όλους τους Θεσσαλονικείς. Οι εργασίες γίνονται με τον αγωγό σε πλήρη λειτουργία.
• Ολοκληρώνεται το σύστημα τηλε-ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης, για την καλύτερη πρόγνωση λειτουργίας του και διαχείρισης των αποθεμάτων νερού καθημερινά. Πρόκειται για έργο 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ
• Ανακαίνιση, ενεργειακή βελτίωση και λειτουργική αναβάθμιση του άλλου βιολογικού σταθμού, «Αίνεια» στη Μηχανιώνα, ένα έργο 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 800 KW.
• Εκ βάθρων ανακαίνιση του κτιρίου διοίκησης της εταιρίας, στην οδό Εγνατία,. Το «πράσινο» κτίριο παραδίδεται το 2023, έργο 4 εκατομμυρίων ευρώ
• προμήθεια και τοποθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος Ασφάλειας με διεπαφή συστήματος SCADA για την προστασία κρίσιμων υποδομών των εγκαταστάσεων της ΕYΑΘ, αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ
• μελέτη προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε παραγωγική λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-λέγχου αποχέτευσης, αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ
• έργα ολοκλήρωσης σύνδεσης αποχετευτικού δικτύου των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης μέσω κόμβου Κ16 με τον βιολογικό «ώστε μετά από 30 χρόνια να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή όλα τα αστικά λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης να καταλήγουν στον βιολογικό», όπως είπε ο κ. Αμανατίδης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,7 εκατομμύρια ευρώ.
Σημαντικά έργα που βρίσκονται προς συμβασιοποίηση είναι η κατασκευή νέων δεξαμενών στην είσοδο του διυλιστηρίου ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτικότητα (6,5 εκ.ευρώ), η αντικατάσταση συμβατικών υδρομέτρων με έξυπνα υδρόμετρα που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο τον έλεγχο της κατανάλωσης από τα αντλιοστάσια ως τον καταναλωτή (40 εκατ. ευρώ), και υλοποίηση νέου ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης και τιμολόγησης πελατών της ΕYΑΘ (4,9 εκ. ευρώ).
Εντός του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία το portal πελατών με την app εφαρμογή και μάλιστα η αυθεντικοποίηση των χρηστών θα γίνει μέσω του taxisnet.
Μέσω της θυγατρικής ΕYΑΘ Υπηρεσίες, ο όμιλος συμμετέχει ως μέλος κοινοπραξίας στον διαγωνισμό για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική (έργο 167 εκατ. ευρώ), που βρίσκεται στη Β' φάση. Επίσης, έχει υπογραφεί σύμβαση με την κυπριακή τράπεζα AstroBank, ώστε να συμμετάσχει ως τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης που χρηματοδοτεί.