Στη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων καθώς και στον ειδικό ρόλο που αναλαμβάνει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ως φορέας αλλαγής στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο ESG Coordinator του Ομίλου Alpha Bank Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας από το πάνελ «Νομοθετικό πλαίσιο, προϋποθέσεις ενσωμάτωσης ESG & χρηματοδότηση» του ESG Athens Symposium 2022.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να στηρίξουν τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογούν νέα επενδυτικά πλάνα με γνώμονα την αειφορία και τη δυνατότητα τους να βελτιώσουν την βιωσιμότητα των εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα θα συμβουλεύσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες τους στη βέλτιστη δόμηση των πλάνων τους», επεσήμανε ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας προσθέτοντας ότι οι τράπεζες αλλάζουν δομικά τη στρατηγική τους ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG στις χρηματοδοτήσεις τους και στη διαχείριση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων τους.
«Στην Alpha Bank αντιλαμβανόμαστε τα ESG ως έναν εργαλείο ευθυγράμμισής μας με το φυσικό, κοινωνικό και θεσμικό μας περιβάλλον και ως ένα βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Καθώς η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα που συνεχώς εντείνεται, η άμεση έμφαση δίνεται κατά κύριο λόγο στον περιβαλλοντικό άξονα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο για τις τράπεζες να λειτουργήσουν ως μοχλός ώθησης των επιχειρήσεων προς τα πρότυπα της βιωσιμότητας και για μία ανακατανομή κεφαλαίων από δραστηριότητες βλαβερές για το περιβάλλον σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα», εξήγησε.
Υπογράμμισε επίσης ότι «οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τον κίνδυνο μετάβασης και προσαρμογής των πελατών τους, σε πρότυπα βιωσιμότητας και χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, να τις υποστηρίξουν, όχι μόνο με χρηματοδότηση αλλά και καθοδήγηση στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων», συμπληρώνοντας ότι «στην Alpha Bank καταρτίζουμε στρατηγικό πλαίσιο χρηματοδότησης βιωσιμότητας», που θα βοηθήσει να διευκολύνουμε την διαδικασία δόμησης και χρηματοδότησης αυτών των σχεδίων. Επεσήμανε δε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες για να ξεκινήσουν την μετάβαση τους, αφ’ ενός για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και αφ’ ετέρου για να επωφεληθούν από τα ισχυρά κίνητρα, που θα δοθούν στον άμεσο χρονικό ορίζοντα, όπως ρευστότητα σε ευνοϊκούς όρους. Σημείωσε δε ότι τα κίνητρα αυτά σε βάθος χρόνου, θα εκλείψουν, δημιουργώντας αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δεν έχουν θωρακιστεί ενάντια στον κίνδυνο μετάβασης και κλιματικής αλλαγής.
Αναφορικά με τον τρόπο που οι νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες SFDR και Taxonomy θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία και θα προσελκύσουν επενδυτές, τόνισε ότι αυτές αυξάνουν σημαντικά τη διαφάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων και δημιουργούν ένα νέο πεδίο διαφοροποίησης ανάμεσα τους στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, κάτι που θα προσελκύσει σημαντικό όγκο επενδυτικών κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο του ESG Athens Symposium 2022, ο κ. Καζάζογλου-Σκούρας έλαβε το βραβείο ESG Leading Professional για τον τρόπο με τον οποίο η Alpha Bank προωθεί πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και ενσωματώνει τα κριτήρια ESG. Η διάκριση επιβεβαιώνει τις υψηλές επιδόσεις της Τράπεζας στα ESG ratings, όπως αυτές αποτυπώνονται και στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξής της. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα σημειώνει CSR/ESG Ranking 79% στο CSRHub και έχει λάβει βαθμολογία Β- στο CDP όσον αφορά την Κλιματική Αλλαγή για το 2021. Επίσης, λαμβάνει βαθμολογία ΑΑ στον MSCI, γεγονός που την τοποθετεί σε κορυφαία θέση ανάμεσα σε 192 εταιρείες του κλάδου. Επίσης, όσον αφορά στους στρατηγικούς της στόχους, η Alpha Bank επικεντρώνεται στη συνέχιση της προμήθειας 100% ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για όλα τα κτίρια και τα Καταστήματά της, για περαιτέρω μείωση του ετήσιου ποσοστού χρήσης χαρτιού κατά 7% έως το τέλος του 2025, καθώς και για αύξηση των προσλήψεων νέων κατά 20% έως το 2025.