Μετά τις ιστορικά υψηλές οικονομικές επιδόσεις που σημείωσε η Viohalco το 2021, ικανοποιητικά εξελίσσεται η μέχρι τώρα φετινή της πορεία, κόντρα σε μια σειρά διεθνών αβεβαιοτήτων, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως ενισχύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.
Στο περυσινό ιστορικό ρεκόρ του εισηγμένου ομίλου συνέβαλαν τόσο οι αυξημένοι όγκοι πωλήσεων στις πλείστες εκ των δραστηριοτήτων του όσο και η άνοδος στις τιμές των μετάλλων. Ειδικότερα:
- Ο κύκλος εργασιών ανέβηκε κατά 40% (στα 5,37 δισ. ευρώ) και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 45% -από τα 294,5 στα 426 εκατ. ευρώ-, επηρεαζόμενο κατά σειρά συνεισφοράς από τον κλάδο χαλυβουργίας (+90 εκατ.), από την ΕΛΒΑΛ (+27,5 εκατ.) και από τις Ελληνικά Καλώδια και ΧΑΛΚΟΡ (από 8 εκατ. ευρώ, κάθε μία).
- Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 21,4 στα 195 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο 1,666 δισ. ευρώ.
- Ο καθαρός δανεισμός μπορεί να αυξήθηκε από το 1,58 στο 1,68 δισ. ευρώ (άνοδος όγκου πωλήσεων, υλοποίηση επενδύσεων και αύξηση τιμών μετάλλων), πλην όμως ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» αποκλιμακώθηκε (βελτιώθηκε) από το 5,4 στο 3,95, ενώ ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» κινήθηκε σε ακόμη καλύτερα επίπεδα (3,27).
- Το μέρισμα που θα προταθεί προς διανομή είναι 0,09 ευρώ ανά μετοχή (πέραν του 0,01 ευρώ που είχε δοθεί πέρυσι ως προμέρισμα), πολύ υψηλότερο από το περυσινό.
Η φετινή πορεία
Κόντρα στις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, η μέχρι τώρα φετινή πορεία του ομίλου Viohalco εξελίσσεται σαφώς ικανοποιητικά, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκλειστούν μελλοντικά επιπτώσεις στην πορεία της διεθνούς ζήτησης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ElvalHalcor συνεχίζει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει ισχυρή ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού και σε γενικές γραμμές καταφέρνει να μετακυλίει στις τιμές πώλησης το αυξημένο ενεργειακό της κόστος.
Η Cenergy ξεκίνησε τη χρονιά με ανεκτέλεστο υπόλοιπο διπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό (1 δισ. έναντι 500 εκατ. ευρώ) και για λόγους συντηρητικότητας στο κομμάτι των προϊόντων καλωδίου προσβλέπει «σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια». Επίσης, μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η σύμπραξη της εταιρείας με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ.
Στον κλάδο χαλυβουργίας συνεχίζεται μέχρι τώρα η ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα των ΣΙΔΕΝΟΡ και Sovel, με τα περιθώρια κέρδους να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα (επηρεάζονται τόσο από την άνοδο του ενεργειακού κόστους, όσο και από την πορεία της διεθνούς τιμής του μετάλλου).
Στη Noval ΑΕΕΑΠ συνεχίζεται το επενδυτικό της πρόγραμμα και δρομολογείται η είσοδός της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με δημόσια εγγραφή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τα στελέχη της Viohalcο είναι διστακτικά στο να εκτιμήσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στη διεθνή ζήτηση ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο θεωρούν πως ο όμιλος μετά από πολυετείς επενδύσεις είναι κατάλληλα τοποθετημένος σε προϊόντα που κινούνται παράλληλα με την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, θέτοντας ως παραδείγματα: α) τα καλώδια και τους σωλήνες της ElvalHalcor που μεταφέρουν ενέργεια και χρησιμοποιούνται στις μονάδες ΑΠΕ, β) τα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού της ElvalHalcor που χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την παραγωγή αυτοκινήτων, κουτιών αναψυκτικών κ.λπ., με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, γ) τα πράσινα κτίρια στα οποία επενδύει η Noval.
«Είμαστε έγκαιρα και σωστά τοποθετημένοι σε μεγάλη τάση της πράσινης μετάβασης, που ουσιαστικά μόλις τώρα ξεκίνησε και έχει ακόμη πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά της να διανύσει» δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα τώρα με αναλυτές, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να δημιουργήσει κάποιες πρόσκαιρες παρενέργειες στη διεθνή ζήτηση, πλην όμως σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Viohalcο.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ευρώπη θα εντείνει τις προσπάθειές της για την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία και αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα από σειρά μεγάλων επενδύσεων σε νέες πηγές και σε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αλλά και μέσα από παραγωγή προϊόντων χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που οδηγούν σε μικρότερες καταναλώσεις καυσίμων.
«Στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί η προαναφερθείσα πρόβλεψη, τότε θα επιταχυνθεί η τάση στην οποία είναι ήδη τοποθετημένος ο όμιλος Viohalcο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος: Σταθερά προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας
Να σημειωθεί ότι χθες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε:
«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσω τις ισχυρές επιδόσεις της Viohalcο και των εταιρειών της το 2021. Ο ενοποιημένος μας κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5.375 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40% έναντι του 2020, ενώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 426 εκατ. ευρώ, αύξηση 45% έναντι του περασμένου έτους.
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την δυναμική του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου μας, αλλά και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που οφείλεται στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του έτους, αναπτύξαμε ένα διεξοδικό σχέδιο και έναν οδικό χάρτη για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση επιδόσεων σε όλες τις εταιρείες της Viohalcο, θέτοντας εξειδικευμένους δείκτες για τον υπολογισμό της προόδου. Στο μέλλον, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης μας σε νέες και υφιστάμενες αγορές, αξιοποιώντας τις επιδόσεις που πέτυχαμε το 2021».