Η βιώσιμη ισχυρή κερδοφορία αποτελεί τον βασικό στόχο της Eθνικής Τράπεζας από φέτος και για τα επόμενα έτη μετά την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόνισε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Παύλος Μυλωνάς, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2021 της τράπεζας.
Για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα δάνεια ανέφερε: "Δεν θα δούμε αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα γενναία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση".
Τόνισε όμως πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα έχουν επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, στο λιανεμπόριο, την ενέργεια και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Εκτίμησε στο μέτωπο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων πως "θα δούμε λιγότερες εκδόσεις ομολόγων από τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα τις στρέψει στον τραπεζικό δανεισμό".
Μέρισμα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής απαντώντας για το πλάνο μερισματικής απόδοσης απάντησε: "Πρέπει πρώτα να περπατήσουμε και μετά να τρέξουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", προσθέτοντας: "Σκεπτόμαστε για διανομή ενός μικρού μερίσματος το 2023 για την χρήση του 2022 και τα σχέδια είναι πιο φιλόδοξα για το 2024, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την έγκριση των εποπτικών αρχών". Σε ερώτηση αν η τράπεζα σχεδιάζει πρόγραμμα buy back απάντησε αρνητικά.
Εκδόσεις ομολόγων
Για το 2022 δεν υπάρχει καμία δέσμευση-ανάγκη της Εθνικής Τράπεζας για έκδοση ομολόγου, ωστόσο γίνεται προετοιμασία. "Το πλάνο μας προβλέπει δύο εκδόσεις, ωστόσο με βάση τις συνθήκες αναμένεται να προχωρήσουμε σε μία. Πάντα, όμως, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές", ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.