Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο Σύλλογος των Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια προκειμένου να ψηφιστεί η τροπολογία που θα επιτρέπει στο Εγγυητικό Κεφάλαιο του Κλάδου Ζωής να προχωρεί σε αποπληρωμές προς τους ασφαλισμένους της Ασπίς παράλληλα με τις όποιες καταβολές μετρητών γίνονται από την πλευρά του Εκκαθαριστή.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Να μπορεί να επαναλαμβάνεται και στο μέλλον -καθώς άλλωστε ο μηχανισμός που απαίτησε χρόνο και κόπο έχει ήδη δημιουργηθεί- αυτό που έγινε πέρυσι, όταν το Εγγυητικό Κεφάλαιο κατέβαλε 20 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους (κοντά στο 7% των συνολικών τους απαιτήσεων).
Όπως άλλωστε λέγεται, το Εγγυητικό Κεφάλαιο διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να διευκολύνει τους πολύπαθους δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν να αποζημιωθούν από… τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η Ασπίς Πρόνοια είχε βάλει λουκέτο.
Το μέγεθος της… Οδύσσειας στην οποία έχουν μπλεχτεί οι δικαιούχοι της πάλαι ποτέ ασφαλιστικής εταιρείας διευρύνεται από πολλούς άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
- Πρώτον, σε πολλές περιπτώσεις -λόγω των τόσων ετών που μεσολάβησαν- μιλάμε για… κληρονόμους των δικαιούχων και όχι για τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Έτσι, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ένα ποσό των οφειλόμενων χρημάτων δεν θα καταβληθεί ποτέ, καθώς αρκετοί κληρονόμοι δεν θα σπεύσουν να διεκδικήσουν τα ποσά που δικαιούνται, συνεκτιμώντας τη γραφειοκρατία, ιδίως όταν το ύψος της απαίτησης είναι σχετικά χαμηλό και
- δεύτερον, το δικαστικό αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, καθώς τα ελληνικά δικαστήρια έχουν προχωρήσει σε αντίθετου περιεχομένου αποφάσεις σε όσους ασφαλισμένους έχουν προσφύγει, επειδή -παρανόμως όπως υποστηρίζουν- δεν συμπεριελήφθησαν στον σχετικό κατάλογο των δικαιούχων. Ειδικότερα, άλλοι κάτοχοι συγκεκριμένου προϊόντος εντάσσονται στον κατάλογο των δικαιούχων και άλλοι που διαθέτουν το ίδιο προϊόν, όχι!
Όπως έχει επισημάνει και κατά το παρελθόν το Euro2day.gr, το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία των παράλληλων καταβολών από το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής και η υπόθεση αφεθεί στο πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια, τότε θα απαιτηθούν αρκετά ακόμη χρόνια, χωρίς οι δικαιούχοι να εισπράξουν κάποιο αξιοσημείωτο ποσοστό των απαιτήσεών τους.