Μετά από ένα πολύ ικανοποιητικό 2021, με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκινά η νέα χρονιά για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου παρά την πρόκληση του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζει ο κλάδος της νηματουργίας, αλλά και η οικονομία γενικότερα.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τις οικονομικές επιδόσεις της για το εννεάμηνο του 2021, με βάση τις οποίες ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 49% (από τα 6,54 στα 9,74 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,177 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 235 χιλ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω προοπτικές, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει ότι «καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου και της εταιρείας κατά την επόμενη χρήση, θα διαδραματίσει η τελική στάθμιση του ενεργειακού κόστους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, το οποίο στην τρέχουσα περίοδο είναι σημαντικά αυξημένο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, που επικράτησαν από το 2020 λόγω της πανδημίας καθώς και την ενεργειακή κρίση, η διοίκηση εκτιμά ότι η εταιρεία και ο όμιλος διαθέτουν επαρκείς πόρους που διασφαλίζουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους».
Το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς κινήθηκε αναμφίβολα σε χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η εταιρεία διέκοψε προγραμματισμένα τη λειτουργία της υφιστάμενης παραγωγικής μονάδας στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί η επένδυση μέσω της οποίας η εισηγμένη θα αυξήσει δραστικά την παραγωγική της δυναμικότητα, θα περιορίσει το λειτουργικό ανά μονάδα κόστος και θα βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων νημάτων της.
Ωστόσο, παρά τη διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας, εκτιμάται ότι στο σύνολο του 2021 η κερδοφορία του Ομίλου θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του πρώτου εννεαμήνου, η οποία ήταν πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ολόκληρου του 2020 και ολόκληρου του 2019 (σε μετά από φόρους επίπεδο -93 και +224 χιλ. ευρώ αντίστοιχα).
Σε ότι αφορά τώρα τις προσδοκίες για το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια αρκετά ικανοποιητική και κερδοφόρο χρονιά, αν και πολλά πράγματα ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα:
- Από τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η παραγωγική διαδικασία στην παλαιά μονάδα της Ναυπάκτου, ενώ κάπου μέσα στους πρώτους τρεις-τέσσερεις μήνες του έτους (αν δεν προκύψει ζήτημα στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας) θα ξεκινήσει η παραγωγή της νέας μονάδας.
- Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα (τιμές πώλησης νημάτων, τρέχον κόστος ενέργειας) προκύπτουν αρκετά ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, τα οποία ωστόσο: α) Είναι χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα του πρώτου μισού του 2020, β) Θα μπορούσαν να καταστούν σαφώς μικρότερα στο μέλλον, στον βαθμό που το κόστος του ρεύματος ανεβεί περαιτέρω.
Το θετικό πάντως στοιχείο στην όλη αβεβαιότητα είναι πως μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τις ελληνικές εταιρείες να ευνοούνται ως ένα βαθμό σε σχέση με τους ανταγωνιστές της Ασίας, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερο μεταφορικό κόστος.
Πιθανολογείται μάλιστα ότι η στροφή κάποιων πελατών προς τους Ευρωπαίους προμηθευτές, η οποία έλαβε χώρα λόγω των αυξημένων μεταφορικών, θα μπορούσε να συνεχιστεί και στο μέλλον.