Με την τρέχουσα αποτίμηση της AS Cοmpany στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου κοντά στα 27,5 εκατ. ευρώ (χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ), η εταιρεία έκλεισε το εννεάμηνο της φετινής χρονιάς, έχοντας θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικές επενδύσεις μείον τραπεζικός δανεισμός) ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η AS Company σημείωσε στο εννεάμηνο αύξηση πωλήσεων από τα 12,34 στα 12,9 εκατ. ευρώ και άνοδο στα προ φόρων κέρδη της από το 1,3 στα 2,67 εκατ. ευρώ, με τη συμβολή επενδυτικών κερδών της τάξεως των 580 χιλ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η εισηγμένη εταιρεία έχει τη δυνατότητα -αν θεωρητικά το αποφάσιζε- να επιστρέψει το θετικό καθαρό ταμείο των 19,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους της, χωρίς να χρωστάει στις τράπεζες ούτε ένα ευρώ και με την αποτίμησή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου να υποχωρήσει κοντά στα 8 εκατομμύρια.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν τη συγκεκριμένη μετοχή ελκυστική, καθώς η εταιρεία αυτή που θα αποτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ, σημείωσε στο φετινό πρώτο εννεάμηνο EBITDA 2,5 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό των επενδυτικών κερδών! Μιλάμε για ένα έντονα μονοψήφιο P/E, χωρίς καν να προσμετρώνται ούτε τα θετικά επενδυτικά αποτελέσματα αλλά ούτε και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου της χρονιάς.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, οι επιδόσεις της εταιρείας επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (βλέπε κλειστά εμπορικά καταστήματα).
Στρατηγικοί στόχοι
Η διοίκηση της ΑS Company αποδίδει την επιλογή της να διατηρεί τόσο μεγάλα ποσά θετικού καθαρού ταμείου, τόσο σε λόγους ασφαλείας όσο και στην ανάγκη χρηματοδότησης των επεκτατικών της στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν -σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο πλαίσιο της φετινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευστράτιος Ανδρεάδης, μεταξύ άλλων:
- Την παρουσία της εταιρείας σε μια ακόμη αγορά του εξωτερικού κατά τη διετία 2022-2023 (η πορεία των θυγατρικών σε Κύπρο και Ρουμανία εξελίσσεται σαφώς ικανοποιητικά).
- Την έμφαση στον τομέα της ψηφιοποίησης των εργασιών, οι οποίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.
- Την αναβάθμιση του μίγματος των προσφερόμενων προϊόντων (με τη συμβολή και του τμήματος R&D), τα οποία θα είναι περισσότερο σύγχρονα και θα δίνουν έμφαση στο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
- Την προσθήκη στην προσφερόμενη γκάμα μια ακόμη νέα κατηγορία προϊόντος κάθε χρόνο που δεν θα αφορά το παιχνίδι, αλλά θα έχει ως άξονα είτε το παιδί είτε τα κανάλια διανομής που χρησιμοποιεί η εισηγμένη.
Η συμμετοχή των Γάλλων
Βασικότερος μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας είναι η οικογένεια Ανδρεάδη, που κατέχει γύρω στο 65,5% της AS Cοmpany, ενώ Έλληνες θεσμικοί ελέγχουν γύρω στο 7,5% και οι Γάλλοι της Sycomore Twenty το 4,28%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το γαλλικό fund που κατέχει τη συγκεκριμένη θέση εδώ και πολλά χρόνια επιθυμεί να ρευστοποιήσει τις μετοχές του, γεγονός που ενδεχομένως να έχει συμβάλει στην «καθήλωση» της τιμής της στο ταμπλό του ΧΑ, εξαιτίας της σχετικά περιορισμένης εμπορευσιμότητας που παρουσιάζει ο τίτλος.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές, έχει εκδηλωθεί αρχικό σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πακέτο από χρηματιστηριακό «σπίτι» του εξωτερικού που έχει απολήξεις στην ελληνική αγορά.