Η «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.» με μετόχους τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) ΠΕ Ηλείας, της πρώτης ΣΔΙΤ στην οποία θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά, στην 25ετή διάρκεια της λειτουργίας της, η Μ.Ε.Α. ΠΕ Ηλείας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Ν. Ηλείας με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η επεξεργασία θα είναι τόσο μηχανική για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα) όσο και βιολογική για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α (Compost Like Output ή CLO).
Η εγκατάσταση αποτελείται κυρίως από κλειστά βιομηχανικά κτίρια. Στη Μ.Ε.Α. υπάρχουν μονάδες ζύγισης και ελέγχου, υποδοχής και μηχανικής επεξεργασίας, βιολογικής επεξεργασίας, ωρίμανσης και ραφιναρίας ενώ οι κτιριακές υποδομές του έργου λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης για την αποτροπή έκλυσης οσμών και σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, πως η εγκατάσταση έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι σε θέση μελλοντικά να εξυπηρετήσει και πρόσθετα ειδικά ρεύματα αποβλήτων που θα προκύψουν (π.χ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας) και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ανάλογες προσθήκες ή αναβαθμίσεις του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Χάρη στις τεχνολογικά καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις που έχουν υιοθετηθεί για την αξιοποίηση των αποβλήτων σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, η εγκατάσταση έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, μειώνονται σε 39% τα υπολείμματα που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, επιτυγχάνεται η εκτροπή βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής σε ποσοστό 73%, ενώ ταυτόχρονα παράγονται ανακυκλώσιμα προϊόντα σε ποσοστό 35% επί της εισερχόμενης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών στη ΜΕΑ. Επιπλέον, η παραγωγή πράσινης ενέργειας συμβάλλει στη μείωση του ετήσιου ανθρακικού αποτυπώματος κατά περίπου 2.600 τόνους ισοδύναμης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.
Όσον αφορά στην συνεισφορά της στην τοπική κοινωνία, τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά. Σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υποδομές του παρακείμενου ΧΥΤΥ, εξασφαλίζεται η οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δώσει πνοή στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Επιπλέον, η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης δημιούργησε περισσότερες από 50 μόνιμες θέσεις απασχόλησης σε εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας, του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος ΑΒΑΞ διεκδικεί τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση αποβλήτων σε Φυλή, Σχιστό και Κεντρική Μακεδονία σε κοινοπραξία με τις εταιρείες Motor Oil Renewable Εnergy και Thalis.