Την αισιοδοξία του για τη μελλοντική πορεία της ElvalHalcor εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις υψηλές επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και στις πολύ καλές προϊοντικές τοποθετήσεις της εισηγμένης σε μια περίοδο όπου παγκόσμιο ζητούμενο αποτελεί η μετάβαση στην πράσινη και την κυκλική οικονομία.
«Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον, χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τομέα έλασης αλουμινίου Νικόλας Καραμπατάκης, κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται επιπλέον ζήτηση λόγω της ανάγκης μείωσης του βάρους των αυτοκινήτων αλλά και εξ’αιτίας της διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξηθεί ετησίως έως το 2025 κατά 4,1%, ποσοστό που ανεβαίνει ακόμη παραπάνω σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και γεωγραφικές περιοχές.
«Εμείς από την πλευρά μας», σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ElvalHalcor Σπύρος Κοκκόλης, «πέρυσι παρήγαμε κάτι παραπάνω από 300 χιλ. τόνους αλουμινίου, όσο ήταν και η παραγωγική μας δυναμικότητα. Φέτος, με τη συνδρομή του νέου θερμού ελάστρου ανεβάσαμε το capacity στις 360.000 τόνους και ήδη λόγω της αύξησης των πωλήσεών μας καταφέραμε να το καλύψουμε σχεδόν πλήρως. Τώρα υλοποιούμε το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ (προγραμματίζονται και κάποιες συμπληρωματικές επενδύσεις), που θα ανεβάσει τις δυνατότητες παραγωγής μας πάνω από τις 500.000 τόνους σε τρία χρόνια, με την προσδοκία ότι θα καταφέρουμε να διαθέσουμε και αυτή την επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα μέσα από την αυξημένη ζήτηση που θα παρατηρηθεί».
Ανοδική τάση ζήτησης (πέρα από τον τομέα της έλασης αλουμινίου) παρουσιάζει επίσης και ο τομέας των χαλύβδινων προϊόντων, με τη Halcor -μεταξύ άλλων είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη- να ευνοείται και αυτή από παγκόσμιες τάσεις, όπως μεταξύ άλλων η αστικοποίηση του πληθυσμού, η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και οι αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, υποστήριξε ο γενικός της διευθυντής της Halcor Πάνος Λώλος.
Το ενεργειακό πρόβλημα
Ο όμιλος ElvalHalcor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα μέτωπα του ενεργειακού κόστους και των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών.
Ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Στασινόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι υψηλές τιμές στο ενεργειακό κόστος να διατηρηθούν για ακόμη τρία με τέσσερα έτη, εστιάζοντας τις ελπίδες του για αποκλιμάκωση των τιμών στις εξελίξεις της τεχνολογίας (π.χ. αποθήκευση ενέργειας).
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ElvalHalcor, μέχρι τώρα, οι επιπτώσεις αντιμετωπίζονται με επιτυχία, καθώς:
- Πρώτον, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε προϊοντικές κατηγορίες που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από εναλλακτικές πρώτες ύλες και
- δεύτερον, η μέχρι τώρα διεθνής ζήτηση είναι τόσο ισχυρή, έτσι ώστε η ElvalHalcor να καταφέρνει να μετακυλίει στους πελάτες της το όποιο αυξημένο κόστος. Η άνοδος του κόστους άλλωστε αφορά το σύνολο των παραγωγών και όχι μόνο τον ελληνικό όμιλο, οπότε δεν τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας.
Πάντως, το ενεργειακό κόστος είναι στην Ελλάδα περίπου 30% υψηλότερο σε σχέση με το εξωτερικό και αντιστοιχεί περίπου στο 13%-14% του κόστους κατεργασίας των προϊόντων. Αυτό που επίσης απασχολεί τον κ. Στασινόπουλο είναι το ενδεχόμενο συγκέντρωσης της αγοράς ενέργειας σε πολύ λίγους «παίκτες», με αποτέλεσμα να αποκτήσει αυτή μονοπωλιακά χαρακτηριστικά.
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
- Ο Ομιλος αυτή την περίοδο δεν σχεδιάζει κάποια στρατηγικού τύπου είσοδο στον χώρο της ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο για κάποιες επιμέρους κινήσεις, στο πνεύμα της πράσινης οικονομίας.
- Η βιομηχανία αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στη χρηματοδότησή τους.