Μετά από ένα ανοδικό σετ εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, ακόμη καλύτερη πορεία αναμένουν οι αναλυτές σε ό,τι αφορά την πορεία της Cenergy κατά το δεύτερο μισό του 2021.
Ειδικότερα, ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο κύκλο εργασιών 486 εκατ. (έναντι 417 εκατ.), κέρδη προ φόρων 12,2 εκατ. ευρώ (έναντι 11,86 εκατ. ευρώ) και καθαρό αποτέλεσμα 11,55 εκατ. (έναντι 8,07 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, στη διαμόρφωση των φετινών κερδών συνέβαλαν αρνητικά μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα (αποτιμήσεις αποθεμάτων σε μέταλλα, αλλά και δαπάνες αναδιάρθρωσης σχετιζόμενες με τα Σωληνουργεία Κορίνθου) της τάξεως των 8,8 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 2,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Γενικότερα, οι αναλυτές διαπιστώνουν τη σαφή άνοδο των οικονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, όπως του δείκτη καθαρού χρέους προς επαναλαμβανόμενο EBITDA.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εντοπίζονται δύο λόγοι για τους οποίους αναμένεται ότι η πορεία του ομίλου κατά το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι καλύτερη:
- Πρώτον, η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα (στις 30 Ιουνίου ανερχόταν στα 600 εκατ. ευρώ, με περίπου το 90% αυτού να αφορά τον κλάδο των καλωδίων). Ήδη το ποσό αυτό έχει αυξηθεί μετά και τις νέες συμβάσεις που έχει υπογράψει ο όμιλος τόσο στον κλάδο των καλωδίων όσο και σε αυτόν των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου), ενώ ευχάριστες εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο πιθανολογούνται βάσιμα και κατά τους επόμενους μήνες. Στα καλώδια, το τρέχον υπόλοιπο των συμβάσεων εξασφαλίζει πληρότητα εργασιών έως και τα τέλη του 2022, ενώ στους σωλήνες τα πράγματα στο πρώτο φετινό εξάμηνο εξελίχθηκαν δύσκολα, πλην όμως αναμένεται να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα στο δεύτερο μισό της χρονιάς.
- Και δεύτερον, εξαιτίας του αναμενόμενου περισσότερο κερδοφόρου μίγματος πωλήσεων στον κλάδο καλωδίων. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η αναλογία εσόδων από καλώδια έργων (υψηλότερα περιθώρια κέρδους) θα αυξηθεί ως ποσοστό των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της Cenergy, αναφερόμενη στις προοπτικές του δεύτερου εξαμήνου, σημειώνει:
«Μετά τις δυναμικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και με βάση το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες (π.χ. ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου και έργο Vesterhav στη Δανία). Η καλή δυναμική της αγοράς που υποδηλώνει τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η αποδεδειγμένη ικανότητα των εταιρειών του κλάδου να επεκτείνονται σε νέες αγορές, προοιωνίζεται την εύρωστη ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.
Ο τομέας υποβρύχιων καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του δυνατότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου. Στη μονάδα των καλωδιακών προϊόντων, η ενίσχυση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ζήτηση από τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα ισχυροποιείται. Οι πρωτοβουλίες για περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση συνεχίζονται, προκειμένου να κατανεμηθούν ευρύτερα και να ενισχυθούν περαιτέρω οι ροές εσόδων. Ο κλάδος καλωδίων παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος στην επιτυχημένη εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και στην ανάθεση νέων.
Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάζεται περισσότερο από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και στηρίζεται στην ανάκαμψη της αγοράς ενέργειας και στο σενάριο της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Το οικονομικό περιβάλλον δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης παρότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού δυσχεραίνει κάθε πρόβλεψη ή/και προσδοκία για την επάνοδο στα επίπεδα προ Covid το 2022. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται ταχύτερα απ’ όσο η παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, αναμένεται να υπάρξει υψηλότερη ζήτηση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Επομένως, και η ζήτηση για σωλήνες χάλυβα αναμένεται να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Καθώς η πανδημία υποχωρεί και η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει προσηλωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κ.λπ. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα βελτιώσουν τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην αγορά και θα οδηγήσουν στην ανάθεση νέων έργων, που είχαν προσωρινά ανασταλεί λόγω πανδημίας και αναμένεται η οριστικοποίησή τους.
Συνολικά, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια. Η ισχυρή οργανωτική δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι ευνόητο ότι για το υπόλοιπο του 2021 διατηρούνται πιο ισχυρές από ποτέ και στους δύο κλάδους οι προτεραιότητες για περαιτέρω ενίσχυση του συνεχιζόμενου προγράμματος βιομηχανικής αριστείας και για αυξημένα προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Cenergy Holdings θα μεταβεί στη νέα ψηφιακή εποχή, θα διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της, επιδιώκοντας την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των εργοστασίων της και δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο τον Όμιλο να διατηρήσει την καλή του θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».