Το «πράσινο» φως για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Masterplan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε. έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πάντως, η έγκριση δόθηκε με την επισήμανση ειδικών όρων για κάποια από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Συγκεκριμένα, με βάση τη σχετική απόφαση, αναφορικά με την κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας, στην περιοχή της Νότιας Ζώνης του λιμανιού, αναφέρεται ότι το μέγεθος των νέων κατασκευών θα πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της χρήσης της κρουαζιέρας (άφιξη, αναχώρηση και συνοδές ανάγκες).
Επίσης, βάσει της απόφασης, «η συνολική επιφάνεια δόμησης του κτηρίου δεν θα ξεπερνά τις 22.000 τ.μ., η επιφάνεια δόμησης του επιβατικού σταθμού δύναται να φτάσει τις 17.000 τ.μ., ενώ τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών θα έχουν επιφάνεια δόμησης 5.000 τ.μ.
Η χωροθέτηση και ο εν γένει σχεδιασμός των εν λόγω κτηριακών εγκαταστάσεων να εξασφαλίσουν τη θέση του χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και την αμφίδρομη θέαση του εν λόγω χώρου και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή. Να προβλεφθεί διάσπαση των όγκων του Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας στην Περιοχή της Νότιας Ζώνης του Λιμένα και να μειωθεί κατά το δυνατόν το ύψος του κτηρίου για λόγους προστασίας και ανάδειξης του κονώνειου τείχους και του “ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή” σε αυτό το τμήμα».
Οσον αφορά τα 2 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που θα αναπτυχθούν στη θέση δύο αποθηκών, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες αποθήκες θα πρέπει να διατηρηθούν και να μην κατεδαφιστούν, για λόγους προστασίας του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης. Σχετικά με το πεντάστερο ξενοδοχείο και το συνεδριακό κέντρο που θα δημιουργηθούν με την αναδιαμόρφωση του κτιρίου της Παγόδας, επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να αλλοιωθούν τα μορφολογικά και δομικά στοιχεία του κελύφους και του ύφους του κτιρίου και τυχόν επεμβάσεις στο εσωτερικό του να έχουν αναστρέψιμο χαρακτήρα.
Μείωση του όγκου και του ύψους της προτεινόμενης κατασκευής, για λόγους προστασίας του κονώνειου τείχους, προβλέπεται αναφορικά με την ανάπτυξη του 5άστερου ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η χωροθέτηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να εγγράφεται αρμονικά στο περιβάλλον του μνημείου, ενώ θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας ανοικτός χώρος αστικού πρασίνου, ο οποίος να αποδοθεί στην πόλη.
Σε σχέση με την επέκταση του επιβατικού λιμένα, αναφέρεται ότι το έργο της ανάδειξης του κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή πρέπει να συγχρονιστεί με το λιμενικό έργο της επέκτασης της κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών απαιτούμενων εργασιών. Επίσης, όλες οι εργασίες βυθοκορήσεων, επιχωματώσεων και απόθεσης των βυθοκορημάτων στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της νότιας επέκτασης της κρουαζιέρας θα πρέπει να γίνουν με τη συνεχή επίβλεψη και τις κατευθύνσεις των συναρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, για λόγους προστασίας των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται σε γειτνίαση, δηλαδή του κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.
Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση που συνυπογράφουν η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Εργων και η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν εγκρίνεται η χρήση σε «πλωτές μη μόνιμες κατασκευές και ναύδετα για την εξυπηρέτηση πλοίων» στις περιοχές I5-I6 του Τομέα ΙV, καθώς θα προκληθεί περαιτέρω επιβάρυνση του κηρυγμένου θαλάσσιου χώρου της Σαλαμίνας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.