Στα 4 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας, όπως τόνισε η διοίκηση της στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Ένα από τα στοιχεία που επισημάνθηκε είναι πως όλοι οι πελάτες της τράπεζας είχαν βγει από τα moratoria στα τέλη του 2020 και τα στοιχεία δείχνουν ότι επτά μήνες μετά μόλις το 3% εξ όσων επωφελήθηκαν είναι σε καθεστώς «πτώχευσης» και μόλις το 1% έχει καθυστέρηση 30 ημερών στις πληρωμές.
Η εικόνα είναι όλο και καλύτερη μήνα με τον μήνα σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, τονίστηκε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η διοίκηση δήλωσε ότι η βελτίωση καταγράφεται σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα.
Η δημιουργία NPEs παρέμεινε αρνητική το 2ο τρίμηνο, ενώ η κάλυψη φτάνει το 66%.
Από την άλλη πλευρά, χορηγήθηκαν νέα δάνεια 2 δισ. ευρώ κυρίως επιχειρηματικά, αλλά παράλληλα καταγράφεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στο retail, αν και εκκινεί από χαμηλή βάση.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια επισημάνθηκε ότι με την τιτλοποίηση Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχυθούν κατά 170 μονάδες βάσης στο 18,8%.
Το χρονοδιάγραμμα για την τιτλοποίηση Frontier προβλέπει ότι το τρίτο τρίμηνο θα υπογραφεί η συμφωνία (είναι θέμα εβδομάδων) και θα κλείσει προκειμένου οι εγγυήσεις μέσω του προγράμματος Ηρακλή να μπουν σε ισχύ στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται η λήψη των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η Εθνική εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς περιμένει ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 5,5% στο σύνολο της χρονιάς. Εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκλειδώσει πόρους άνω των 7 δισ. ευρώ στο 2ο εξάμηνο οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ειμαστε «bullish» για την οικονομία της χώρας, τόνισε η διοίκηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρα στην περιοχή που θα δώσει τέτοιες ευκαιρίες, σημείωσε ο Π. Μυλώνας αν και συμπλήρωσε ότι η Εθνική έχει ανοικτά τα μάτια σε ότι αφορά το εξωτερικό.