Έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προκαταβολή οι Τούρκοι επενδυτές της Καλλιμάνης και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εξοφλήσει τις τράπεζες, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας εξυγίανσης και του σχετικού αιτήματος στη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα, άρθρα 106 β και δ.
Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν έχει τηρηθεί, οπότε δεν αποκλείονται καθυστερήσεις, ειδικά ενόψει Αυγούστου, «νεκρού» μήνα για δικαστικές πράξεις, είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της και οσονούπω η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων θα περάσει σε τουρκικά συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται ότι η Dardanel Onentas της επιχειρηματικής οικογένειας Ονούν, ισχυρού παίκτη με ηγετικό μερίδιο στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών, με ιστορία από το 1984 και έδρα στο Τσανάκαλε της Κωνσταντινούπολης, ενεργεί στην εξαγορά της Καλλιμάνης μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Dardanel Greece που ίδρυσε στην Ελλάδα. Κατέληξε σε συμφωνία με τις τράπεζες τον περασμένο Μάιο, οπότε και το ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου είναι εισηγμένη.
Εξασφάλισε δε γενναίο κούρεμα, της τάξης του 90%, αφού συμφώνησε να πληρώσει μόλις 6 εκατ. ευρώ για 62,3 εκατ. ευρώ χρέη στις πιστώτριες τράπεζες. Πρόκειται για την Εθνική, την Alpha Bank, την Πειραιώς, τη Eurobank (οι υποχρεώσεις έχουν περάσει στο χαρτοφυλάκιο Cairo III), την Τράπεζα Αττικής (όπου τα δάνεια μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία ειδικού σκοπού ABS Metexelixis και πλέον έχουν διαβιβαστεί στην Quant), καθώς και την εταιρεία Factoring του ομίλου Αlpha Bank, ΑΒC Factors. Εκτιμάται ότι παρά το γενναίο κούρεμα των δανείων, οι τράπεζες πέτυχαν μια καλή συμφωνία έναντι του οφέλους που θα αποκόμιζαν σε ενδεχόμενο ρευστοποίησης της εταιρείας.
Μετά την αποπληρωμή των δανείων, από τον επόμενο μήνα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης, όπου θα αποσαφηνιστεί και ο ρόλος των βασικών μετόχων στην επόμενη μέρα της εταιρείας. Η σημερινή εταιρεία βέβαια θα διατηρηθεί ως οντότητα για περίπου ένα χρόνο, αλλά αφού προωθηθεί το αίτημα επικύρωσης της συμφωνίας, ο νέος βασικός μέτοχος θα αρχίσει να επενδύει στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας. Φέρεται να έχει δεσμευθεί ότι θα απορροφήσει τους σημερινούς εργαζόμενους ενώ θα προσλάβει και σημαντικό αριθμό νέων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για επέκταση της δυναμικότητας των εργοστασίων της Καλλιμάνης (διαθέτει δύο εργοστάσια, κέντρα διανομής, ιδιόκτητο στόλο φορτηγών).
Βέβαια το ανθρώπινο δυναμικό έχει περιοριστεί από τους 130 εργαζόμενους του 2016, όταν ξέσπασε η κρίση στην εταιρεία. Ορισμένοι είναι σήμερα σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Όσοι παραμένουν, στηρίζουν την παραγωγή που αφορά φασόν για τρίτους πελάτες και τα προϊόντα που μπαίνουν στα ράφια των supermarket χάρη στη συνεργασία με την ΕΛΓΕΚΑ, πρόταση των τραπεζών από το 2017.
Η Καλλιμάνης έχει ανάγκη από νέα κεφάλαια, προκειμένου να ανακτήσει τη θέση της στην αγορά και οι Τούρκοι επενδυτές φέρονται διατεθειμένοι να επενδύσουν σε επέκταση των εγκαταστάσεών της στο Αίγιο.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, μένει να γνωστοποιηθεί μετά την κατάρτιση του σχεδίου εξυγίανσης καθώς ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός αφορά στη χρήση 2016, όταν οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στα 31,9 εκατ. ευρώ και οι ζημιές ανέρχονταν σε 4,149 εκατ. ευρώ.