Επιβεβαιώθηκε πλήρως το πρωινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τον δομικό μετασχηματισμό του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης, στην τηλεδιάσκεψη Τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ανέφερε ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή, η οποία θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου Vision 2020-2025. Μάλιστα, όπως είπε, και οι δύο βασικοί μέτοχοι, ελληνικό δημόσιο και Paneuropean, «σκοπεύουν να πάει μπροστά η εταιρεία και να δημιουργήσει αξία για όλους».
Η δημιουργία Εταιρείας Συμμετοχών (Holding), μία νέα εταιρική οντότητα που θα «στεγάσει» όλες τις πράσινες δραστηριότητες και θα μπορεί με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, καθώς και η αναδιοργάνωση των επιμέρους δραστηριοτήτων του ομίλου, ως θυγατρικές της Holding, δεν έχουν πάρει ακόμη οριστική μορφή, είπε ο κ. Σιάμισιης.
Τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμη η νέα εταιρική δομή, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο κ. Σιάμισιης απέκλεισε την πιθανότητα αλλαγής έδρας για την υπό σύσταση Holding, όπως και, εμμέσως πλην σαφώς, της μείωσης του μεριδίου του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην εταιρεία.
«Παραμένει και προσβλέπει σε αυξημένη προστιθέμενη αξία από το πλάνο Vision '20-'25», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίων σε θυγατρικές, μετά την ολοκλήρωση του δομικού μετασχηματισμού. «Αν αύριο θεωρηθεί ότι ένας τρόπος ανάπτυξης θυγατρικής εταιρείας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει και με τη διάθεση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή, αυτό δεν το βλέπω ως ιδιωτικοποίηση», υποστήριξε.
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Μετόχων του 2003 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, αν με την προσαρμογή στο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης, καταργείται η Συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι «η εταιρεία δεν είναι μέρος της Συμφωνίας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε το καταστατικό μας, θα έρθουν οι μέτοχοι να το ψηφίσουν». Εξέφρασε την άποψη, επιπλέον, ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση περί θεμάτων ελέγχου της εταιρείας και Συμφωνίας Μετόχων. Δεν πρέπει να διαβάζουμε περισσότερα πράγματα από αυτά».
Για τη μη συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά την προσαρμογή στο Ν. 4706/20, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι θα συνεχίσουν να εκπροσωπούνται στις θυγατρικές. «Αν πάμε στο σενάριο της Holding, θα εκπροσωπούνται σε θυγατρικές που δεν είναι εισηγμένες».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση της ΕΛ.ΠΕ. για μερική αποεπένδυση από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε τους προβληματισμούς που υπάρχουν στον όμιλο από τις κινήσεις άλλων παικτών που αποχώρησαν ή ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.
«Εξετάζουμε τις δραστηριότητές μας στους υδρογονάνθρακες, ώστε να είμαστε στοχευμένοι και ταυτόχρονα να συνάδουν με το περιβαλλοντικό προφίλ μας». Επί του παρόντος, η εταιρεία επιλέγει να μην κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης, καθώς είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την κυβέρνηση.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι η αποχώρησή της από τις χερσαίες παραχωρήσεις, ενώ υπό συζήτηση θα παραμείνει η παρουσία της στις θαλάσσιες.
Όραμα ’20-‘25
Σε πέντε πυλώνες στηρίζεται το αναπτυξιακό πλάνο της ΕΛ.ΠΕ., Vision 2020-2025, με επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.
1. Ενεργειακή μετάβαση. Θα επιδιωχθεί η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ομίλου, με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% ως το 2030 και ουδετερότητα το 2050. Επίσης, θα αναβαθμισθούν περιβαλλοντικά τα παραγόμενα καύσιμα, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (υδρογόνο), την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων πράσινου υδρογόνου, καθώς και την επέκταση στα βιοκαύσιμα, που θα αντικαταστήσουν μέρος της παραγωγής σε ορυκτά καύσιμα.
2. «Πράσινη» ανάπτυξη. Ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή χαρτοφυλάκιο 1,2-1,3 GW ΑΠΕ, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν όλα, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης. Ένα ποσοστό μόνον, χωρίς να προσδιορίζεται, θα μετατραπεί σε λειτουργούντα περιουσιακά στοιχεία. Σχεδιάζονται, επίσης, νέες εξαγορές, όπως και συνέργειες με την ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια.
3. Νέα εταιρική δομή. Με τον μετασχηματισμό της ΕΛ.ΠΕ. σε Holding, όπως όλα δείχνουν, και επιμέρους θυγατρικές, με στοχευμένες δραστηριότητες.
4. Αλλαγή καταστατικού. Για την προσαρμογή στο νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης για όλες τις εισηγμένες. «Αφήνουμε τη γραφειοκρατία που είχε χτισθεί διαχρονικά», είπε ο κ. Σιάμισιης. «Χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων».
5. Εικόνα του ομίλου. Εξετάζεται νέα ταυτότητα και αλλαγή στο branding ΕΛ.ΠΕ. «Όταν βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές να μας βλέπουν κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο», είπε ο κ. Σιάμισιης.
Αποτελέσματα και Όραμα
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου με την ολοκλήρωση του Vision ’20-’25, που θα είναι περισσότερο ποιοτική και όχι ποσοτική. «Θα δούμε θετική εξέλιξη όχι στα νούμερα που είχαμε πριν από πέντε χρόνια, αλλά πιο θετικά σε σχέση με πριν από ενάμιση χρόνο». Σε κάθε περίπτωση, διαφορετική θα είναι η συμμετοχή κάθε δραστηριότητας. Για παράδειγμα, στο βαθμό που υπάρξουν εξαγορές έτοιμων επιχειρηματικών μονάδων (ΑΠΕ, δίκτυα, κ.λπ.) τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα. Σε άλλες, όπως η διύλιση, με τη νέα επένδυση στο πολυπροπυλένιο, στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, θα απαιτηθεί μια 3ετία για την ενσωμάτωση της στα αποτελέσματα.
Νέα μονάδα φυσικού αερίου
Δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Elpedison, ισχύος 826 MW και με ύψος επένδυσης τα 400 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, έχει εξασφαλισθεί η άδεια παραγωγής και έχουν προχωρήσει αρκετά οι σχετικές μελέτες. «Θέλει περισσότερη συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουμε, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα».