Παρά τον υψηλό δανεισμό και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που εμφάνισε η Μπήτρος Συμμετοχών το 2020, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας εκφράζει την αισιοδοξία της ότι μετά την επικείμενη συμφωνία με τις τράπεζες για τη «ρύθμιση» των υποχρεώσεων και την αναχρηματοδότησή της, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τις μεγάλες προκλήσεις του παρελθόντος.
Το 2020 έκλεισε με κύκλο εργασιών 7,5 εκατ. ευρώ, αρνητικό EBITDA (-6,9 εκατ., πλην όμως αν αφαιρεθούν έκτακτες λογιστικές επιβαρύνσεις +109 χιλ. ευρώ), ζημία 14,4 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 61,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 116,1 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, παράγοντας-κλειδί για το μέλλον του ομίλου αποτελεί η επικείμενη συμφωνία με τις τράπεζες για τη ρύθμιση-αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της Μπήτρος. Ειδικότερα, όπως -μεταξύ άλλων- αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης:
• Κατόπιν της αναμενόμενης συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση/αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, που συνοδεύει υποχρεωτικά τη συναλλαγή με τη ΣΙΔΜΑ, η Μπήτρος Μεταλλουργική και ο όμιλος θα συνεχίσουν απρόσκοπτα και χωρίς τα βάρη του παρελθόντος την επιχειρηματική τους διαδρομή.
• Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα πως η επόμενη μέρα θα βρει τον όμιλο με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και μεγέθη, αλλά -με την ίδια δυναμική- να δίνει τη μάχη όχι πια της συντήρησης αλλά μιας νέας ανάπτυξης.
• Παράλληλα, επεξεργάζεται σχέδια συνολικής ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς είτε μέσω αποδοτικότερης λειτουργίας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων είτε μέσω νέων δραστηριοτήτων αυξημένης κερδοφορίας.
Από την επικείμενη συμφωνία με τις τράπεζες -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- αναμένεται κούρεμα δανείων, έτσι ώστε να προκύψει ένας όμιλος που:
α) Θα κατέχει το 25% των μετοχών της ΣIΔΜΑ.
β) Θα είναι μικρότερος σε μέγεθος, αλλά υγιής χρηματοοικονομικά, καθώς τα υπάρχοντα έσοδα θα μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια που θα απομείνουν.
γ) Θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ακίνητη περιουσία του, τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατέχει και τις θυγατρικές του (Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος, Μπήτρος Κατασκευαστική), σε μια περίοδο όπου αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ.
δ) Θα εξετάσει το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της εισηγμένης σε νέες δραστηριότητες.