Την παροχή δυνατότητας στους εγχώριους επενδυτές, που είναι μέτοχοί της, να λάβουν από το σκέλος της δημόσιας προσφοράς αριθμό νέων μετοχών, που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους, εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την επίπτωση της συντριπτικής απίσχνασης (dilution).
Όπως έχει προκύψει από την ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (σ.σ. το τελικό ύψος και οι όροι της ΑΜΚ θα αποφασιστούν από το Δ.Σ., εφόσον λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση από τους μετόχους), με περιορισμό ή πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.
Η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης κρίνεται από το Δ.Σ. της εταιρείας συμμετοχών του ομίλου δικαιολογημένη καθώς παρέχει τη δυνατότητα ταχείας υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου, προσδίδοντάς της ταυτόχρονα τον μέγιστο δυνατό βαθμό ευελιξίας.
Η αύξηση κεφαλαίου θα διενεργηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση νέων μετοχών για τους διεθνείς επενδυτές. Θα ανοίξει, δηλαδή, βιβλίο προσφορών με ενδεικτικό εύρος τιμών και η τιμή της διάθεσης θα προκύψει μετά την κατανομή. Για τους εγχώριους επενδυτές, θα «τρέξει» δημόσια προσφορά, με στόχο την κάλυψη περίπου του 10% (ενδεικτικό νούμερο) της συνολικής διάθεσης.
Στόχος της Πειραιώς είναι οι υφιστάμενοι εγχώριοι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και το σύνολο της δημόσιας προσφοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκτησης της υποαξίας.
Δηλαδή, αν πριν την έναρξη της ΑΜΚ, οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς (σ.σ. μετά και το Reverse Split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 16,5 παλαιές), το ίδιο ποσοστό θα διατηρήσουν και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης. Θεωρητικά, δε, οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να καλύψουν το σύνολο της δημόσιας προσφοράς, διατηρώντας αμετάβλητο το ποσοστό τους.
Για να συμβεί αυτό, θα δοθεί, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών σε υφιστάμενους εγχώριους μετόχους. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει σήμερα 83.106 μετοχές (σ.σ. το 0,01% του μετοχικού κεφαλαίου), μετά το reverse split θα έχει 5.036,72 μετοχές, που θα αντιστοιχούν πάλι στο 0,01% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αν ισχύσουν οι πληροφορίες για την προνομιακή κατανομή, θα έχει την ευκαιρία να πάρει από τη δημόσια προσφορά όσες μετοχές χρειάζεται, προκειμένου, μετά την ΑΜΚ, το ποσοστό του να παραμείνει αμετάβλητο στο 0,01%. Με αυτό τον τρόπο, δεν θεραπεύεται η απίσχναση (dilution), η οποία θα είναι μεγάλη, ανάλογα με την τιμή διάθεσης και τη σχέση της με την ενσώματη λογιστική αξία, μετά την ΑΜΚ και το πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσουν οι υφιστάμενοι εγχώριοι μέτοχοι σε μουαγέν σε τιμή αντίστοιχη αυτής που αγοράζουν οι νέοι μέτοχοι.
Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια προσφορά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους που θα δοθεί στην ιδιωτική τοποθέτηση και η κατανομή θα γίνει με βάση την τιμή στην οποία έκλεισε το βιβλίο του εξωτερικού.
Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες: ειδικοί επενδυτές (θεσμικά χαρτοφυλάκια, μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια) και μη ειδικοί, με βάση τους ορισμούς της MiFID. Προβλέπεται δε δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ των υποκατηγοριών, σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών.