Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, από τις 18:00 μέχρι τις 20:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η τελετή απονομής των βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της ALUMIL, «ArXellence2».
Ο διαγωνισμός που φέρει τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και πραγματοποιήθηκε σε συνεχή στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council), είχε για θέμα του τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου με κτίρια μικτών χρήσεων.
Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ALUMIL ως διοργανωτής διασφάλισε τη διαφάνεια και την πλήρη εφαρμογή των διεθνών κανονισμών της UNESCO για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Στο διαγωνισμό καταγράφηκαν 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και κατατέθηκαν προς αξιολόγηση 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις. Η ανάδειξη των βραβευμένων προτάσεων έγινε με την έγκριση της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που αξιολόγησε τις συμμετοχές και κατέληξε σε 6 βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, καθώς και σε 4 ισότιμους επαίνους. Δείτε εδώ τις προτάσεις που διακρίθηκαν.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τις σχεδιαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν και να προβάλλουν τις καινοτόμες λύσεις που ανέπτυξαν.
Αργότερα, τον Ιούνιο θα εκδοθεί ο επίσημος κατάλογος μελετών, με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις κατατεθείσες αρχιτεκτονικές προτάσεις ενώ μέσα στο καλοκαίρι, και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω Covid-19, η ALUMIL θα διοργανώσει και ένα forum με προσκεκλημένα τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τον διαγωνισμό και θα σχολιάσουν το πνεύμα και τις στοχεύσεις της διοργάνωσης.
Με αφορμή την επικείμενη τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού ArXellence 2, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε ότι: «Το «ArXellence 2» αποτέλεσε για την ALUMIL ένα μεγάλο στοίχημα. Μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του COVID-19, μείναμε πιστοί στο όραμά μας και προχωρήσαμε στη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών. Το κύριο μέλημά μας ήταν η ανάδειξη των δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης και η δημιουργία μιας πλατφόρμας αρχιτεκτονικών προτάσεων, που θα δώσουν το έναυσμα για τον επανασχεδιασμό του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της. Είμαστε πεπεισμένοι πως η επιτυχία του «ArXellence 2» θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις για το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης. Ως εταιρεία, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, ώστε η πόλη μας να λάβει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές σκηνικό».
Alumil_Arxellence_2020.png" alt="" width="2874" height="817" />
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «ArXellence 2»
Η ALUMIL αποφάσισε να υλοποιήσει έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών, προκειμένου να θέσει τα θεμέλια για την αναβάθμιση του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας ότι η θέση και η σχέση της περιοχής με την πόλη της προσδίδουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης, την επέλεξε ως θέμα του διαγωνισμού επισημαίνοντας ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη αξιοποίησής της.
Έτσι, λοιπόν, έκανε ένα μεγάλο κάλεσμα στον διεθνή αρχιτεκτονικό κόσμο, ζητώντας τις ιδέες του σχετικά με το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής και τον επανασχεδιασμό της στα πρότυπα πόλεων που πρωταγωνιστούν στο διεθνές σκηνικό.
Η εταιρεία επικοινώνησε το όραμα της με τις αρμόδιες αρχές και εξασφάλισε την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Το «ArXellence 2» θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου, με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.
Σε μια εποχή, λοιπόν, γενικευμένης κρίσης, η ALUMIL, με πίστη στο όραμα της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, έδωσε το έναυσμα της διερεύνησης των δυνατοτήτων σχετικά με το πολεοδομικό και επιχειρηματικό μέλλον της Θεσσαλονίκης, στρέφοντας το βλέμμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας στην πόλη.