Πλήρως αφοσιωμένη στην επίτευξη των δεικτών απόδοσης ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) που έχουν καταφέρει μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες έντασης εμφανίζεται η Mytilineos.
Η ελληνική πολυεθνική εταιρεία είναι η πρώτη στη χώρα μας που κινείται για την ολική εκπλήρωση των προαναφερόμενων κριτηρίων, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της να αναλαμβάνει δημόσια συγκεκριμένους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος απέναντι στο δίλημμα που απασχολεί επιχειρηματίες του βεληνεκούς του, αν τελικά οι πολιτικές για το κλίμα επηρεάζουν αρνητικά τον σκοπό μιας εταιρείας που είναι το κέρδος, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Αν αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες, τότε μπορούμε να έχουμε χαμηλότερο κόστος και ποιοτικά προϊόντα. Η κερδοφορία δεν πλήττεται», είπε στη διάρκεια χθεσινής του συνέντευξης στο Bloomberg, πριν την έναρξη του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα κριτήρια ESG.
Μεγάλοι διεθνείς όμιλοι έχουν θέσει ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο την υλοποίηση δράσεων και επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή και πλέον οι επενδυτές μετρούν σοβαρά τα επιτεύγματά τους, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτούς.
Η Mytilineos είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία και η πρώτη βιομηχανία που δεσμεύεται με συγκεκριμένους στόχους. Αυτοί είναι να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, φιλοδοξώντας να μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
«Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε, αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων. Μόνο θέτοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, ξεκινώντας από εμάς τις βιομηχανίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος όλων και ενός συλλογικού βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Mυτιληναίος.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η εισηγμένη ξεδιπλώνει σταδιακά ένα σχέδιο με τη σταδιακή επικράτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η πλέον ενεργοβόρα βιομηχανία, το Αλουμίνιο της Ελλάδας, να παράγει το 2030 «πράσινο» αλουμίνιο.
Έτσι η εξαγορά που έκανε του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1,48 GW από την Egnatia Group την ωθεί στον προαναφερόμενο στόχο. Όπως είπε χθες στο συνέδριο ο κ. Mυτιληναίος, σε τρία χρόνια η εταιρεία θα έχει ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με 2.000 MW σε ΑΠΕ και 2.000 MW σε φυσικό αέριο. Και σε 10 με 15 χρόνια, το φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί πλήρως από τις καθαρές μορφές ενέργειας.
Επιπλέον, η απόκτηση και αδειών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και το PPA των 200 MW από το 2023 δρομολογεί τα επόμενα βήματα της εταιρείας για το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων της.
Η νέα πορεία της εισηγμένης έχει ξεκινήσει. Όπως είπε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Η ένταση της κοινωνίας με αφορμή και το χτύπημα της πανδημίας Covid-19 αυξάνεται. Η κοινωνία απαιτεί ένα καλύτερο κλίμα, ένα καλύτερο μέλλον».