Σήμερα, μετά τις τρεις το μεσημέρι, αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Eldorado Gold η σύμβαση για το πλαίσιο της εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.
Για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και από τη μεριά των Καναδών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τζορτζ Μπερνς. Τη σύμβαση θα υπογράψει επίσης και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας.
Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr την 1η Φεβρουαρίου, η νέα σύμβαση θα είναι 25ετούς διάρκειας, ενώ το επίμαχο θέμα της μεταλλουργικής κατεργασίας των συμπυκνωμάτων (ορυκτά με οικονομική αξία) καθώς και της μεθόδου που θα ακολουθείται στο εργοστάσιο της περιοχής Μαντέμ Λάκκου παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στα επόμενα δύο χρόνια.
Κατά τ’ άλλα και σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί σύντομα από τη Βουλή, αυξάνονται κατά 10% τα μεταλλευτικά τέλη και επεκτείνεται η εφαρμογή τους σε όλα τα μέταλλα υπό εξόρυξη. Τα έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν σε περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 έτη.
Οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός θα ανέλθουν στα περίπου 2 δισ. δολ. στα 25 χρόνια, με το 1 δισ. να επενδύεται στα πρώτα πέντε χρόνια για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού (διαχωρισμός του μεταλλεύματος σε συμπύκνωμα και απόρριμμα) στις Σκουριές.
Επίσης προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3.000 από 1.800 σήμερα, στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, ενώ τα τρία μεταλλεία (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) θα παραμείνουν ανοικτά για 25 χρόνια. Οι Καναδοί δεσμεύονται επίσης για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων και άλλων δράσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που θα διατεθούν στην τοπική κοινωνία.
Η εταιρεία επίσης δεσμεύεται να αναλάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να αναπτύξει τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές της εξόρυξης, της επεξεργασίας και της διαχείρισης καταλοίπων μετάλλων και υδάτων.
Με την ίδια σύμβαση, το ελληνικό δημόσιο καθιερώνει δικλίδες ασφαλείας για τον επενδυτή, με τη θέσπιση ρητρών όσον αφορά τους χρόνους αδειοδότησης των αναγκαίων έργων και του μηχανολογικού εξοπλισμού των μεταλλείων.