Την αισιοδοξία τους για τη μελλοντική πορεία του κλάδου τεχνολογίας, αλλά και την αυξημένη διάθεση εταιρειών από το συγκεκριμένο χώρο να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εξέφρασαν γνωστοί παράγοντες της αγοράς σε σημερινή ημερίδα που οργάνωσε η ΕΧΑΕ και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ειδικότερα, στα πλαίσια της συγκεκριμένης ημερίδας, ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- αφ’ ενός στο γεγονός ότι η πανδημία έχει επιταχύνει την αντίληψη για περαιτέρω ψηφιοποίηση της οικονομίας και αφ’ ετέρου στις προοπτικές που υπάρχουν για την εισροή πολύ υψηλών επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία θα κατευθυνθούν στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη-διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κα Παναγιώτα Παπαρίδου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μέσα σε λίγους μήνες του 2020 έγιναν στην Ελλάδα ψηφιακά άλματα, με τις εταιρείες του κλάδου να στηρίζουν το δημόσιο, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικότερα την κοινωνία. Θεώρησε επίσης αναγκαίο να ακολουθηθεί στο μέλλον η υιοθέτηση μοντέλου ψηφιακής ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, αλλά και να προσελκυσθούν πολλές επενδύσεις στην οικονομία.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται πως θα κληθεί να παίξει αυξημένο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν στη χρηματοδότηση του κλάδου της πληροφορικής.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Παμπουκίδη (μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ) μέχρι σήμερα τον πρώτο ρόλο της χρηματοδότησης του κλάδου τον έχουν τα venture capital και τα private equities, ενώ το ΧΑ κάλυψε το 2020 μόνο 10 από τα 150 εκατ. ευρώ του συνολικού ποσού που επενδύθηκε. Ωστόσο, ο κ. Παμπουκίδης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, λόγω του ότι οι νέες εισαγωγές εταιρειών του κλάδου στα διεθνή χρηματιστήρια αυξάνονται ραγδαία. «Ο κλάδος βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και παράλληλα υπάρχουν εταιρείες που δεν εστιάζουν απλά στο μέτωπο των προοπτικών, αλλά παράλληλα έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και ήδη παράγουν αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επιτελικός διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης αγορών της ΕΧΑΕ κ. Μιχάλης Ανδρεάδης ανέφερε πως κατά την περίοδο 2015-2020 είχαμε 163 νέες εισαγωγές εταιρειών τεχνολογίας στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπου οι 59 από αυτές αφορούσαν επιχειρήσεις με χρηματιστηριακή αξία μεταξύ 1 και 20 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε επίσης ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται οι εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους κρατώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα το δείκτη χρέους προς την καθαρή τους θέση. Μάλιστα το ΧΑ θα μπορούσε να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του κλάδου τόσο μέσω άντλησης ιδίων κεφαλαίων, όσο και μέσα από το εργαλείο των εταιρικών ομολόγων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης θεωρεί πως σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά βλέπει με πολύ καλύτερο μάτι τις μετοχές πληροφορικής σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα η Entersoft ωφελήθηκε από την είσοδό της στο ΧΑ, καθώς: α) Κέρδισε σε κύρος και εμπιστοσύνη, γεγονός που βοηθά την ανάπτυξη της εταιρείας β) Άντλησε κεφάλαια που χρησιμοποίησε για επέκταση και εξαγορές γ)
Μέσα από τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να χρηματοδοτήσει ευκολότερα πιθανές μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησής της. Επίσης, ο κ. Κοτζαμανίδης τόνισε ότι το ΧΑ μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση ενός κλάδου που σήμερα είναι κατακερματισμένος.
Ο διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Ηλίας Κάντζιος, επιβεβαιώνει πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες του κλάδου για δημόσιες εγγραφές στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και για έκδοση εταιρικών ομολόγων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η επενδυτική κοινότητα ενδιαφέρεται για επιχειρήσεις με σαφή στρατηγική, ικανό management και καλές επιδόσεις στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης.