«Το ICT προϋποθέτει υπερσύγχρονες υποδομές δικτύων και ποιοτική συνδεσιμότητα. Ευτυχώς, η Ελλάδα διαθέτει και τα δύο», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=298">ΟΤΕ Μιχάλης Τσάμαζ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο Capital Link και ειδικότερα στη συζήτηση για το πώς μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε «Silicon Valley» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, τα σταθερά και κινητά δίκτυα του OΤΕ αποτελούν πλεονέκτημα για τη χώρα και αποτέλεσμα στοχευμένης αναπτυξιακής στρατηγικής. Η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G. Σημειώνεται πως ο OΤΕ παρέχει σταθερές ταχύτητες 100 Mbps και άνω, σε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας, ενώ πρόκειται να εκκινήσει σύντομα την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, στοχεύοντας σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως το τέλος του 2021.
Για τον κλάδο του ICT στην Ελλάδα, ο κ. Τσάμαζ ανέφερε πως είναι αρκετά ανεπτυγμένος, καθώς πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα διαθέτουν την εξειδίκευση και το καταρτισμένο προσωπικό που απαιτούνται, ώστε να καλύψουν κάθε σχετική ανάγκη.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα του OΤΕ, σημείωσε ότι έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναζητούν προηγμένες λύσεις στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας πληροφοριών, της ενέργειας, των Data Centers, των Cloud υπηρεσιών και του Internet of Things. Παρά τον επιταχυνόμενο ρυθμό απορρόφησης των νέων τεχνολογιών από την αγορά, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Όπως σημειώθηκε, η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνει σταδιακά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. «Πιστεύω ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η πανδημία στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί καταλύτης όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου OΤΕ, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ψηφιακές εξελίξεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην ψηφιακή εποχή.
«Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητές της», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ, προτείνοντας τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη του ICT οικοσυστήματος, κρατικά κίνητρα για την υποστήριξη επενδύσεων ICT από μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και την καλλιέργεια ψηφιακής κουλτούρας.