Τη συνέχιση των εργασιών για το project ύψους 110 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 Κιλοβόλτ από την Αιτωλοακαρνανία στην Πελοπόννησο, επιδιώκει με όλα τα νόμιμα μέσα ο ΑΔΜΗΕ.
Οι εργασίες για την κατασκευή των τελευταίων πυλώνων Πάτρας - Μεγαλόπολης διακόπηκαν στις 27 Νοεμβρίου, κατόπιν προσωρινής διαταγής που πέτυχαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Καλαβρύτων.
Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υποβάλει σήμερα στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, η οποία οδήγησε σε εκ νέου παύση του έργου.
Το έργο είναι κρίσιμης σημασίας για την ευστάθεια του Νότιου Συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το δίκτυο της Πελοποννήσου δεν διαθέτει την απαιτούμενη χωρητικότητα για τη μεταφορά φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Πελοπόννησος παραμένει «κορεσμένη» για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.
Για το διάστημα που παραμένει «παγωμένο» το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019), ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, σύμφωνα με στελέχη του, καθώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, όπως συμπληρώνουν πηγές, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.
Κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, επίσης, συμπληρώνουν για τη σημαντικότητα του έργου:
«Το πρόβλημα δεν είναι του ΑΔΜΗΕ, είναι ολόκληρης της χώρας. Γιατί μεγάλα έργα υποδομών, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, κινδυνεύουν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια της αδειοδότησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα. Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ολέθριες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες συνολικά για τη χώρα».