Λειτουργική κερδοφορία στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και δίκτυο διανομής αλλά και χρέος στα επίπεδα των 5,3 με 5,6 δισ. ευρώ βλέπει η S&P την προσεχή διετία για τη ΔΕH.
Η έκθεση η οποία συνόδευσε την πιστοληπτική αναβάθμιση της δημόσιας εταιρείας είναι αποκαλυπτική ως προς τη «στρατηγική επανατοποθέτηση» της στην αγορά, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η «πράσινη» στροφή στα οικονομικά της μεγέθη.
Έτσι, η S&P βλέπει σαφή βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ με τα EBITDA της να ανέρχονται το 2022 στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ από 850 με 900 εκατ. που εκτιμά για φέτος και μία ελαφρά υποχώρηση στα 700 με 800 εκατ. το 2021.
Την υψηλή λειτουργική κερδοφορία ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος την αποδίδει στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μετατόπιση του ενεργειακού της μείγματος από τον ακριβό λιγνίτη και τα υψηλά δικαιώματα CO2 προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την S&P, η δημόσια εταιρεία επισπεύδει και έναντι τους αρχικού της χρονοδιαγράμματος το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων με αποτέλεσμα το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς να μειωθεί θεαματικά στα περίπου 700 MWαπό 3,7 GW που ήταν το 2019.
Από το λουκέτο θα γλυτώσει μόνο η καινούργια λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V ισχύος 660 MW, η οποία λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας και αποδοτικότητας θα είναι λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με τους προς απόσυρση σταθμούς.
Την ίδια στιγμή, έως το 2023 θα αν ανεβάσει την εγκατεστημένη ισχύ των ηλιακών και αιολικών συστημάτων στο 1,5 GW από μόλις 150 MW, έχοντας ένα pipeline έργων 6 GW.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η S&P εκτιμά πως η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη διετία 2021-2022 σε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, αλλά και στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας θα συμβάλει και η νέα εμπορική πολιτική της δημόσιας εταιρείας, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο. Το μερίδιο της εταιρίας ηλεκτρισμού θα πέσει μεν στο 60% το 2022 από 75,8% το 2019, ωστόσο θα βελτιώσει τα περιθώρια με τη μείωση των εκπτώσεων που παρέχει στα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας. Η S&P βλέπει επίσης και μείωση των ειδικών φόρων στα τιμολόγια ρεύματος.
Οι αβεβαιότητες
Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος σε αυτή τη φάση του μετασχηματισμού βλέπει και αβεβαιότητες, αν και κάνει λόγο για «ικανή ομάδα διοίκησης» που θα τις αντιμετωπίσει. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάνοντας λόγο για «ιστορική» αδυναμία να βάλει στο ταμείο της τους απλήρωτους λογαριασμούς. Συμπληρώνει δε, και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς την πληρωμή των οφειλών εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Δεν παραλείπει, όμως, να σημειώσει τις προσπάθειες της τιτλοποίησης των υπερήμερων απαιτήσεων της που θα της δώσουν ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, μιλά για αβεβαιότητα και ως προς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, τετραετούς διάρκειας της ΡΑΕ, για τον ΔΕΔΔΗΕ. Αν και η S&P μιλά για διαφανές πλαίσιο, εστιάζει την ανησυχία της στις πολιτικές παρεμβάσεις (σ.σ. ως προς τα τέλη δικτύου).
Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος σημειώνει επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις από το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δισ. ευρώ ως προς τις ταμειακές ροές. Εκτιμά ότι θα απαιτηθεί capex 700 με 800 εκατ. ευρώ το 2021 – 2022 αλλά και πρόσθετος δανεισμός για την υλοποίηση τους. Έτσι βλέπει το χρέος της ΔΕΗ το 2022 στα 5,3 με 5,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο η αύξηση του EBITDA θα διατηρήσει το λόγο χρέους προς τη λειτουργική κερδοφορία στο «6x».
Επιπλέον η S&P εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους.