Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση δανειακών απαιτήσεών της, έναντι της Audiovisual, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα, συνεχίζοντας την υλοποίηση της στρατηγικής της για μείωση των προβληματικών εταιρικών της ανοιγμάτων.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εθνική έχει αναθέσει σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία (εκ των Big-4) χρέη χρηματοοικονομικού συμβούλου για τη διαδικασία πώλησης, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Ο σύμβουλος, στο πλαίσιο άτυπης διερεύνησης, έχει ενημερώσει πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πρόθεση πώλησης δανείων εισηγμένης εταιρείας, που δραστηριοποιείται στους κλάδους ψυχαγωγίας, διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και διενεργεί ετήσιο τζίρο πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.
Με βάση το ρεπορτάζ, πρόκειται για τον όμιλο Audiovisual (AVE), συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, εγκαταλείποντας κλάδους δραστηριοποίησης και αναδεικνύοντας, ως βασικό πυλώνα του, τη διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας (συνεισέφερε 49,2 εκατ. ευρώ, ήτοι το 84% των πωλήσεων του ομίλου για το Α’ εξάμηνο 2020).
Πρόσφατα, η AVE προχώρησε στην πώληση του κλάδου εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών, ο οποίος συνεισέφερε αρνητικά στην καθαρή του θέση. Πρόθεση αποεπένδυσης υπάρχει και για τις δραστηριότητες στις τηλεοπτικές παραγωγές και στην αναπαραγωγή DVD. Παράλληλα, ο όμιλος στοχεύει στη μείωση του κόστους λειτουργίας και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού του, προκειμένου να επιτύχει την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του κεφαλαίου κίνησης.
Προς την παραπάνω κατεύθυνση υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς δύο συμβάσεις στερητικής αναδοχής χρέους, βάσει των οποίων διαγράφηκαν δάνεια του ομίλου AVE, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ και διενεργήθηκε αναδοχή ισόποσων οφειλών από την Doson Investments, εταιρεία που κατέχει το 27,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και ελέγχεται από μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Πρακτικά, η Doson ανέλαβε την εξυπηρέτηση του παραπάνω χρέους, στηριζόμενη στις προσόδους από μερίσματα που εισπράττει ως μέτοχος της Motor Oil (σ.σ. κατέχει το 5,6%) ή και άλλων συμμετοχών.
Ο λογιστικός χειρισμός της πρώτης εκ των δύο συμβάσεων στερητικής αναδοχής χρέους διαμόρφωσε το αποτέλεσμα της εξαμηνιαίας περιόδου, ενισχύοντας με 10,2 εκατ. ευρώ τα χρηματοοικονομικά έσοδα. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης, ο όμιλος εμφάνισε ζημιές 3 εκατ. ευρώ και η μητρική ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ.
Τέλος, τον περασμένο Αύγουστο, ο όμιλος AVE υπέγραψε δύο συμβάσεις δανείων, με κρατική εγγύηση, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Έτσι, δεν υφίσταται πλέον αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, το οποίο ανέδειξε ως θέμα έμφασης ο ορκωτός ελεγκτής στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2020.
Η ονομαστική απαίτηση που ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Εθνική ανέρχεται, σύμφωνα με επενδυτές, σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο δανεισμός του ομίλου AVE ανερχόταν στις 30/6/2020 σε 62,5 εκατ. ευρώ, μέρος της παραπάνω απαίτησης θα αφορά σε πωληθείσες (Ster Cinemas) ή διακοπτόμενες δραστηριότητες. Η Εθνική διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων για δάνεια, ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πωλητήριο εταιρικού δανείου, που δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες. Προηγήθηκε η εντολή στην Deloitte, που δόθηκε από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς, για την πώληση των δανείων της Ελληνική Χαλυβουργία. Η διαγωνιστική διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Ακολούθησε η πρόθεση ανάθεσης στην Axia Ventures καθώς και σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία της εντολής πώλησης των απαιτήσεων της τράπεζας από τη Vivartia. Διαδικασία που μένει να φανεί αν θα συνεχισθεί ή θα ματαιωθεί, εφόσον επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ CVC και MIG για την αγορά από το private equity fund του 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Εθνική μεταβίβασε τις απαιτήσεις της έναντι της ΑΝΕΚ, μερικούς μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία που ενέτεινε τα προβλήματα της εισηγμένης ακτοπλοϊκής, όπως και ολόκληρου του κλάδου.