Μικρότερη, συγκριτικά με την αρχική εκτίμηση, αναμένεται να είναι η ζημιά, την οποία θα εγγράψει η Alpha Bank από την τιτλοποίηση καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, στους αναλυτές, κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα Α εξαμήνου, η επίδραση της συναλλαγής του project Galaxy στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα κυμανθεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης.
Ειδικότερα, στην παρουσίαση των επιδόσεων Α εξαμήνου, η Alpha εκτιμά ότι η κεφαλαιακή επίδραση από την πώληση ως του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Galaxy και ως του 100% της Cepal συν τα έξοδα συναλλαγής θα ανέλθει μεταξύ 460 και 490 μονάδων βάσης.
Η στάθμιση, όμως, με μηδενικό συντελεστή των τίτλων πρώτης διαβάθμισης, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ θα βελτιώσει το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 210 μονάδες βάσης, περιορίζοντας την τελική επίδραση στις 250 με 280 μ.β. Πρόκειται για αναθεωρημένη επί τα βελτίω εκτίμηση καθώς όταν η τράπεζα εκκίνησε εκ νέου το project, μικραίνοντας την περίμετρο , η διοίκησή της είχε εκτιμήσει πως η ζημιά θα είναι αντίστοιχη αυτής που είχε υπολογισθεί, όταν ξεκίνησε το εγχείρημα ( περίπου 350 μ.β.).
Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (“SPV I”), Galaxy II (“SPV II”) και Galaxy IV (“SPV IV”), μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δις ευρώ.
Στις 3 Ιουλίου 2020, η Alpha Bank έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές (NBOs), συγκεντρώνοντας ισχυρή ζήτηση από διεθνείς επενδυτές με σημαντική εμπειρία στην απόκτηση και διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Επί του παρόντος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με προτιμώμενους πλειοδότες, με σκοπό τη λήψη δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Οκτωβρίου.
Στόχος παραμένει το κλείσιμο της συναλλαγής πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αναληφθεί η ζημιά στην τρέχουσα χρήση κατά την οποία θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός. Την 1η Ιουνίου 2020, η Alpha ξεκίνησε τη διαδικασία απόσχισης του κλάδου τραπεζικών εργασιών προκειμένου να εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Alpha Bank), η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.
Στις αρχές Αυγούστου, η τράπεζα υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων “Ηρακλής” και για αναγνώριση της Σημαντικής Μεταφοράς Κινδύνου (SRT), που αφορούν στις τιτλοποιήσεις Orion και Galaxy ΙΙ, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. και 5,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, καθορίζοντας την επίπτωση της συναλλαγής στα κεφάλαια.
Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3 δισ. ευρώ. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η αίτηση και για την ένταξη των υπολοίπων χαρτοφυλακίων που απαρτίζουν το Project Galaxy, συνολικής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ.
Η μεταφορά 800 ατόμων από την τράπεζα στην Cepal
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί και άλλα σημαντικά ορόσημα του χρονοδιαγράμματος της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ενώ η τράπεζα έχει εξασφαλίσει τη πιστοληπτική διαβάθμιση από διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις τιτλοποιήσεις SPV I και II.
Επιπλέον, η διαδικασία ενσωμάτωσης της πλατφόρμας διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Alpha Bank σε αυτήν της Cepal (carve out) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου 2020. Μαζί με την πλατφόρμα θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης.
Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Η ολοκλήρωση του Προγράμματος Τιτλοποίησης Galaxy θα οδηγήσει σε σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού και συγκεκριμένα σε μείωση κατά 62% στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs), κατά 65% στα καταγγελθέντα δάνεια και κατά 75% στα ανοίγματα λιανικής τραπεζικής που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans – NPLs) στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στο 13%, ενώ ο δείκτης NPE (NPE ratio) θα μειωθεί στο 24%. Σε επίπεδο Ομίλου, οι παραπάνω δείκτες αναμένεται να διαμορφωθούν σε 17% και 27% αντίστοιχα.
Νέες χορηγήσεις 3,5 δισ. και δάνεια σε moratoria 4,7 δισ. ευρώ
Η τράπεζα έχει προσαρμοστεί γρήγορα σε μια πρωτοφανή κρίση, σημείωσε ο Βασίλης Ψάλτης στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση οικονομικών καταστάσεων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Σε ότι αφορά την στήριξη της οικονομίας, όπως ειπώθηκε οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα από την αρχή του έτους διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κρατικής στήριξης) και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, αναστολές καταβολής πληρωμών κάλυψαν χορηγήσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών ύψους 4,7 δισ. το α’ εξάμηνο 2020.
Η Alpha Bank συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας με: α) εγκρίσεις δανείων ύψους 0,8 δισ. εκ των οποίων €0,2 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής δανείων με εγγύηση δημοσίου και β) με νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧII» για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 200 εκατ. ευρώ (εκ των συνολικών εγκεκριμένων δανείων 400 εκατ. ευρώ).
Με τις ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις και την περαιτέρω χρήση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, οι εκταμιεύσεις δανείων που επιδοτούνται από τους κρατικούς φορείς αναμένεται να φτάσουν το α’ εξάμηνο 2020 περίπου τα 2 δισ.
Η τράπεζα καταγράφει παράλληλα εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα (επιπλέον 1,4 δισ. το α’ εξάμηνο 2020 και 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Όπως σημειώθηκε σε έρευνα που έκανε η τράπεζα φάνηκε ότι το 90% ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμών ή θα συζητήσουν με την τράπεζα λύσεις για να συνεχίσουν τις πληρωμές. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η διοίκηση είπε ότι με την λήξη των αναστολών πληρωμών θα χρειαστεί ανά περίπτωση χειρισμός των περιπτώσεων.