Ένα από τα ελάχιστα θέματα στα οποία έχουν πέσει τόσο πολύ έξω στις προβλέψεις τους οι παράγοντες των ασφαλιστικών εταιρειών είναι αυτό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον κλάδο.
Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, τα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ταχεία συγκέντρωση, με το σκεπτικό ότι οι αυστηρότατες απαιτήσεις του εποπτικού πλαισίου Solvency II θα ανάγκαζε τις μικρές εταιρείες γενικών ασφαλίσεων είτε να πουληθούν σε μεγαλύτερα σχήματα είτε να απορροφηθούν από αυτά.
Παρ' όλα αυτά και κόντρα στο γεγονός ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενες εταιρείες να προχωρήσουν σε εξαγορές -όπως π.χ. έχει επανειλημμένα δηλώσει η Eurolife του ομίλου Fairfax-, το μόνο που είδαμε όλο αυτό το διάστημα ήταν να περνούν φέτος οι εργασίες του γραφείου της Prime Ασφαλιστικής στην Ελλάδα από την κυπριακή εταιρεία του Δημήτρη Κοντομηνά στην Interamerican (η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των κυπριακών αρχών προς την Prime να βελτιώσει τους εποπτικούς της δείκτες).
Επίσης, ενδιαφέρον υπήρξε από την πλευρά της αυστριακής Vienna Insurance Group για την εξαγορά ελληνικής -μεσαίου μεγέθους και ισχυρής οικονομικής βάσης- εταιρείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία.
Παράγοντες του κλάδου πάντως επιμένουν να υποστηρίζουν πως το καθεστώς Solvency II απαιτεί υψηλά κεφάλαια, αυξημένο λειτουργικό κόστος και πλήθος ωρών εργασίας, έτσι ώστε να μην μπορούν όλα αυτά να υποστηριχτούν από μικρού μεγέθους εταιρείες. Επιπλέον, τονίζουν και την αναγκαιότητα πολύ σημαντικών επενδύσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες στο μέτωπο της τεχνολογίας.
«Ίσως κατά τα τελευταία χρόνια, τα μεγάλα κέρδη που προέκυψαν από τα ομόλογα και γενικότερα τις επενδύσεις των εταιρειών να ανέβαλαν κάποιες εξελίξεις, αλλά πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου, θα γίνει η εξίσωση για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Ιδίως τώρα, που μετά την εκδήλωση της πανδημίας και την ύφεση της οικονομίας, θα δούμε μείωση και στο ύψος της ασφαλιστικής παραγωγής. Κανείς μέτοχος δεν δέχεται με ευχαρίστηση να έχει μια επιχείρηση με αναιμικές αποδοτικότητες ιδίων κεφαλαίων και πόσο μάλλον με ζημίες», αναφέρει χαρακτηριστικά γνωστό στέλεχος της αγοράς.
Οι θυγατρικές των τραπεζών
H Τράπεζα Πειραιώς πούλησε εδώ και χρόνια την Αγροτική Ασφαλιστική στη γερμανική ERGO, ενώ ρευστοποίησε και το 30% που κατείχε στην Ευρωπαϊκή Πίστη (το 15% αποκτήθηκε από την EBRD).
Από την πλευρά της, η Εθνική συνεχίζει να επιχειρεί αυτή την περίοδο να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική -με στόχο να τονώσει ρευστότητα και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας- στο fund CVC, που κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά της ιδιωτικής υγείας, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλο διεθνή όμιλο του ασφαλιστικού κλάδου. Εργαζόμενοι και διοίκηση αντιδρούν στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο, ενώ το τίμημα φαίνεται πως θα είναι πολύ χαμηλότερο από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της ασφαλιστικής εταιρείας.
Ο ρόλος των πολυεθνικών
Οι θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές το 2012, όταν υπέστησαν βαρύτατες απώλειες από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων. Ωστόσο, από τότε έως σήμερα ακολουθούν σε γενικές γραμμές ανοδική πορεία, η οποία συνδυάζεται συνήθως με πολύ ικανοποιητική κερδοφορία. Στελέχη μάλιστα των εταιρειών αυτών, δεν έκρυψαν κατά καιρούς το ενδεχόμενο να επιδιώξουν την περαιτέρω διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά μέσα από εξαγορές και λοιπές συνεργασίες.
Από την άλλη πλευρά, το αυστηρότερο Solvency II και το διεθνές περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες στις προθέσεις των ξένων ομίλων να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελλάδα, ενώ στους δύο αυτούς παράγοντες ήρθε φέτος να προστεθεί και αυτός της πανδημίας Covid-19.
«Είναι πολύ πιθανόν ότι αρκετοί πολυεθνικοί όμιλοι εξετάζουν αυτή την περίοδο με μεγαλύτερη έμφαση τη γεωγραφική τους παρουσία ανά την Ευρώπη, με άλλους να θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα της αποχώρησης από κάποιες λιγότερο προσοδοφόρες και υποσχόμενες αγορές και άλλες να θεωρούν την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία αγοραστικών τοποθετήσεων και επεκτάσεων. Έτσι, λοιπόν, δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε εμάς το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg πως η Generali συζητά την εξαγορά του ελληνικού κομματιού της AXA», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου.
Άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas Παναγιώτης Δημητρίου σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr τον φετινό Ιανουάριο είχε δηλώσει: «Είναι γεγονός ότι η πολυσυζητημένη τάση των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη, αν και κάποιες κινήσεις είναι σε εξέλιξη. Η εκτίμησή μας είναι ότι λόγω των υψηλού κόστους επενδύσεων που θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας εν γένει, τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα είναι αυτά που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση. Η Generali, όπως έχουμε δηλώσει, εστιάζει στην ανάπτυξή της, χωρίς να αποκλείει, ως αγοραστής, οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί».