Μεγάλη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που πλησίασε το 15%, για την ακρίβεια ανήλθε στο 14,61%, καταγράφηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Πρόκειται για πτώση-ρεκόρ και αυτή αποτυπώνεται στο μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού αποδίδεται στη μεγάλη βουτιά του τουρισμού αλλά και συνολικά στη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, που έχει προκαλέσει η Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χαμηλή τάση, η πτώση ήταν 18,45% και στη μέση 22,08%.
Από τη χαμηλή τάση ηλεκτροδοτούνται τα περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση των πτήσεων ίσχυσε ουσιαστικά από τον Ιούλιο.
Η προαναφερόμενη πτώση είναι μεγαλύτερη ακόμη κι από εκείνη του μήνα του lockdown του Μαΐου (σε 12μηνη βάση), που ήταν 9%, λόγω του ότι πέρυσι τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα λειτουργούσαν κανονικά και με σημαντική πληρότητα. Άρα η βάση σύγκρισης του Ιουνίου του 2019 είναι σε υψηλότερο επίπεδο.
Το αποτέλεσμα ήταν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μειωμένη κατά 15,97%, ενώ η Οριακή Τιμή Συστήματος συνέχισε την πτωτική της τροχιά. Ήταν τον Ιούνιο στα 34,04 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 50% κάτω δηλαδή από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η βουτιά αυτή άλλωστε δίνει και τη δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να προχωρούν και στις εκπτώσεις στις τιμές ρεύματος προς τους πελάτες τους, διαπιστώνοντας τους δύο τελευταίους μήνες μία όξυνση του ανταγωνισμού των προσφορών και των μειώσεων των τιμολογίων.
Κυρίαρχοι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ
Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς ενεργειακής μετάβασης.
Και για τον μήνα Ιούνιο, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο μείγμα παραγωγής.
Η παραγωγή μονάδων φυσικού αερίου κάλυψε το 36,56% του φορτίου (ζήτηση), η παραγωγή των ΑΠΕ το 26,43%, η έγχυση ενέργειας από εισαγωγές το 23,93%, η υδροηλεκτρική παραγωγή το 7,43% και η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων το 5,64%.
Η απολιγνιτοποίηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ακόμη και αν οι μονάδες δεν έχουν σβήσει οριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή τους βούτηξε κατά 74% σε σχέση με πέρυσι.