Κύκλο εργασιών μειωμένο κατά περίπου 7% με 8% αναμένει η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά για το πρώτο φετινό εξάμηνο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19.
«Η χρονιά ξεκίνησε σαφώς ανοδικά για εμάς, πλην όμως η έλευση της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εσωτερική ζήτηση και έτσι αναμένουμε πτώση της τάξεως του 7%-8% κατά το πρώτο μισό του έτους. Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και έτσι να επαναλάβουμε την περυσινή μας επίδοση, από τη στιγμή φυσικά που δεν συμβεί κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη», δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Νέστορας Παπαθανασίου.
Αντίθετα, μάλλον καλύτερες επιδόσεις αναμένει ο εισηγμένος όμιλος σε ότι αφορά τη δραστηριοποίησή του στο εξωτερικό. Ειδικότερα, σαφώς καλύτερες προβλέπονται οι φετινές πωλήσεις σε Τουρκία, Σερβία και Ουκρανία (μικρή η ποσοστιαία συμμετοχή της τελευταίας στα συνολικά μεγέθη του Ομίλου), κάπως αυξημένες στη Ρουμανία και στα ίδια περίπου επίπεδα στη Βουλγαρία.
Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΤΟΝ Χημικά αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή. Η αρχική σκέψη της διοίκησης ήταν η επανάληψη του περυσινού μερίσματος (0,06 ευρώ ανά τίτλο) πλην όμως εξ’ αιτίας της πανδημίας και για λόγους συντηρητικότητας αποφασίστηκε να μοιραστεί μικρότερο ποσό. Πάντως, η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενσωματώσει το ποσό που δεν δόθηκε φέτος, στη χρηματική διανομή του 2021.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου σημείωσε μεταξύ άλλων:
- Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί κάποιες καθυστερήσεις εισπράξεων απαιτήσεων (κυρίως από πελάτες που απευθύνονται σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την covid-19), ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία επισφαλειών, καθώς -εκτός των άλλων- οι πωλήσεις της ΕΛΤΟΝ Χημικά είναι ασφαλισμένες.
- Η ρευστότητα του ομίλου είναι ισχυρή και οι σχέσεις με τις τράπεζες παραμένουν άριστες.
- Μπορεί λόγω των εξελίξεων (πχ απαγορεύσεις πτήσεων) τα πράγματα να έχουν παγώσει, πλην όμως το ενδιαφέρον για νέες εξαγορές εταιρειών παραμένει αμείωτο, με βασικές χώρες-στόχους την Τουρκία και την Πολωνία. «Όμως, και στην Ελλάδα αν προέκυπτε κάποια καλή περίπτωση, δεν θα λέγαμε όχι» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.