Η πανδημία δεν αλλάζει τον στόχο για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ το 2020, υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE Μιχάλης Τσαμάζ. Ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως μπορεί το πρώτο τρίμηνο να ήταν ικανοποιητικό, αλλά «δεν ήταν αυτό για το οποίο σας μιλούσαμε στην τελευταία μας συνάντηση», εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η διοίκηση του ομίλου έδωσε χθες ένα περίγραμμα του επενδυτικού σχεδιασμού αλλά και των επιπτώσεων που θα έχει η πανδημία στα έσοδα από το roaming (χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προβλέψεις) και στα έσοδα από υπηρεσίες προς επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. «Θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποια έργα, λόγω της πανδημίας, αλλά το επενδυτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.
Ειδικά για το επενδυτικό πρόγραμμα, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπ. Μαζαράκης είπε πως αφορά επενδύσεις επέκτασης, που έχουν σαν στόχο να ενισχυθεί η μετάβαση του πελατολογίου προς τις ευρυζωνικές υπηρεσίες με βάση τα δίκτυα νέας γενιάς που προσφέρουν και μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς και να υποστηριχθεί η έκρηξη στη χρήση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία. Όπως εξήγησε, ήδη υπάρχει μια τάση μετάπτωσης των πελατών προς τις μεγαλύτερες ταχύτητες, λόγω της καραντίνας των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ καταγράφεται και τάση αύξησης των συνδρομητών της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Cosmote TV.
Για τα data στην κινητή, ο κ. Μαζαράκης είπε πως καθώς οι τιμές μειώνονται, μέσα από τα νέα πακέτα που προσφέρει ο ΟΤE, αυξάνονται και οι συνδρομητές που επιλέγουν πακέτα με πολλά Gb.
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας, η διοίκηση του ΟTΕ υποστήριξε πως περιορίστηκαν εξαιτίας του χαρακτήρα της ως τεχνολογικής εταιρείας. Οι όποιες καθυστερήσεις πληρωμών λογαριασμών κατά τις πρώτες ημέρες της καραντίνας περιορίστηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Τον Απρίλιο, όμως, οι πωλήσεις μέσω των καταστημάτων μειώθηκαν, υπήρξαν καθυστερήσεις σε έργα τεχνολογίας του ομίλου, ενώ φάνηκαν και οι πρώτες επιπτώσεις από τα μειωμένα έσοδα του roaming αφού η τουριστική κίνηση μηδενίστηκε. Ο κ. Μαζαράκης είπε πως ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει τουριστική περίοδος για φέτος, η επίπτωση θα είναι μόνο για το 2020, καθώς του χρόνου όλοι ευελπιστούν πως η κατάσταση στον τουρισμό θα ομαλοποιηθεί.
Στόχος της διοίκησης είναι να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η εφαρμογή Cosmote στην οποία προστέθηκαν 300.000 χρήστες τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια χρήστες μέσα στον Απρίλιο. Επίσης τον Μάρτιο, σημειώθηκε αύξηση κατά 100% των ανανεώσεων συμβολαίων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Για το σχέδιο μείωσης του κόστους, η διοίκηση μίλησε για περικοπές σε τομείς όπως το marketing, οι σύμβουλοι και τα ταξίδια, ενώ επανέλαβε (όπως αναφέρεται στην παρουσίαση) πως δεν θα αφορούν απολύσεις ή μειώσεις μισθών.
Στο τέλος Μαρτίου, η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είχε φτάσει τα 4.124.000 συνδέσεις με το μερίδιο του ΟΤE στο 49% (2.036.000 ευρυζωνικές συνδέσεις). Μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ο ΟTΕ προσέθεσε περίπου 30.000 συνδέσεις, με το σύνολο του ανταγωνισμού να προσθέτει μόλις 9.000 συνδέσεις. Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα φτάνει πλέον το 86%.
Η διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς (VDSL / Vectoring) έφτασε στα τέλη Μαρτίου σχεδόν το 39% της πελατειακής βάσης του ΟΤE στη λιανική ενώ λειτουργούσαν περίπου 16.000 καμπίνες. Το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) καλύπτει σήμερα περίπου 150.000 νοικοκυριά, με στόχο τον διπλασιασμό της κάλυψης μέχρι το τέλος του έτους. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, προστέθηκαν 45.000 νέοι συνδρομητές στα δίκτυα νέας γενιάς, με το 89% των συνδρομητών ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL / Vectoring να απολαμβάνει ταχύτητες άνω των 50 Mbps. Γεωγραφικά, τα δίκτυα νέας γενιάς καλύπτουν σχεδόν το 72% της χώρας.
Στην Cosmote TV προστέθηκαν 2.000 συνδρομητές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 557.000, με τη διοίκηση του ΟTΕ να υποστηρίζει πως η εφαρμογή ΟΤΤ που ανέπτυξε η εταιρεία κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση δεδομένων (data) ανά συνδρομητή στην κινητή τηλεφωνία, που διπλασιάστηκε κατά την τελευταία διετία. Από 1,7 Gb στο πρώτο τρίμηνο του 2018, έφτασε τα 3,6 Gb ανά συνδρομητή στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τα έσοδα από data έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο ήταν 76 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφεται και αύξηση 88% στην κίνηση δεδομένων στην κινητή, ενώ οι πελάτες κινητής που χρησιμοποιούν και data αυξήθηκαν κατά 9%, με τη διείσδυση στο πελατολόγιο κινητής να φτάνει το 69%.
Για τη Ρουμανία, η διοίκηση του ΟTΕ επανέλαβε πως «εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης». Στο μεσοδιάστημα, πρόσθεσε, συνεχίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Telekom Romania και Telekom Romania Mobile.