Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές φυσικού αερίου κατείχε για τον Μάρτιο η Mytilineos με 45% αφήνοντας πίσω την κρατική ΔΕΠΑ στο 30%, ενώ η εισηγμένη έφερε και τις περισσότερες ποσότητες LNG και συγκεκριμένα το 49%.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη στρατηγική της ελληνικής εταιρείας να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται ακόμη και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία. Η Mytilineos εκμεταλλεύεται την πτώση των διεθνών τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου και συνεχίζει τις εισαγωγές προκειμένου να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τις ανάγκες των επιχειρηματικών της μονάδων.
Η ζήτηση στην ελληνική αγορά τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, κι ενώ σε άλλες μεγαλύτερες χώρες η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά. Το lockdown της 23ης Μαρτίου που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε τους πολίτες στα σπίτια τους. «Η ζήτηση οφείλεται στην υψηλότερη κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν περισσότερο φυσικό αέριο δεδομένου του περιορισμού στο σπίτι και εν μέσω ψυχρότερων καιρικών συνθηκών», δήλωσε στο Bloomberg News ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, του Τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos.
Το δημοσίευμα μάλιστα του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μία ώθηση – έκπληξη στη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα ίσως βοηθά τους πολιορκημένους από τον κορωνοϊο εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ».
Το άλμα στην ελληνική ζήτηση είναι ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία σε μια αγορά όπου ένα τεράστιο πλεόνασμα απειλεί να περιορίσει την παραγωγή στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών LNG των ΗΠΑ φέτος, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
“Οι κατασκευαστικές και οι βιομηχανίες δεν έχουν κλείσει στην Ελλάδα όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία», εξηγεί ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από ένα τέταρτο τις πρώτες έξι ημέρες του Απριλίου. Οι κινεζικές αγορές σταμάτησαν τον Μάρτιο και άλλοι σημαντικοί αγοραστές, όπως στη Νότια Κορέα, μεταθέτουν τις εισαγωγές LNG που έχουν προγραμματιστεί έως τον Οκτώβριο. Η πανδημία έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι μετά από ένα έτος ρεκόρ των παγκόσμιων εισαγωγών LNG το 2019, το εμπόριο θα επιβραδυνθεί φέτος.
Οπως σημειώνει το δημοσίευμα η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή φυσικού αερίου και εισάγει το καύσιμο. Η Mytilineos στα τέλη Μαρτίου έχει ξεπεράσει την κρατική ΔΕΠΑ και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 45%, σε σύγκριση με το 30% για τη ΔΕΠΑ, στα τέλη Μαρτίου. Ταυτόχρονα η εισηγμένη έκανε το 49% των εισαγωγών LNG.
Οι Έλληνες αγοραστές LNG έχουν επωφεληθεί από την κατάρρευση των τιμών καθώς τα ασιατικά φορτία spot μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, επειδή η πανδημία ανάγκασε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους προμηθευτές να αναβάλουν ή να ακυρώσουν φορτία εν μέσω της πτώσης της ζήτησης, των υψηλών αποθεμάτων και των περιοριστικών μέτρων των κυβερνήσεων. Οι τιμές στην Ευρώπη μειώθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.
«Η πτώση των τιμών σημαίνει ότι η Mytilineos είναι σε θέση να παράγει με ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικό ρεύμα από τις τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 1.200 MW που λειτουργούν με αέριο έναντι άλλων που χρησιμοποιούν διαφορετικές πηγές καυσίμων», εξηγεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.
Ο ίδιος κάνει επίσης γνωστό ότι μέχρι το τέλος του 2021 η υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη λειτουργία της, τονίζοντας ότι οι εργασίες για την ανέγερση της συνεχίζονται κανονικά και εν μέσω πανδημίας.