Βελτιωμένη εμφανίζεται η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ τις πρώτες μέρες του Απριλίου μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων εβδομάδων του προηγούμενου μήνα για μείωση της τάξης του 20-25%.
Αυτό αναφέρουν πηγές της δημόσιας εταιρείας, εξηγώντας ότι οι εισπράξεις δείχνουν να είναι πάνω από τους στόχους. Δηλαδή από τα ποσά των λογαριασμών που έληξαν εισπράχθηκαν περισσότερα από τα προσδοκόμενα. Βέβαια, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι ίδιοι κύκλοι, στο τέλος του Απριλίου θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη και πραγματική εικόνα.
Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, και ιδίως το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σίγουρα αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα της πορείας των εισπράξεων, όπως επίσης και το κλείσιμο καταστημάτων της ΔΕH, καθώς μέχρι πρότινος σχεδόν ένας στους δύο πελάτες της πλήρωνε στα γκισέ τους λογαριασμούς.
Άλλες εκτιμήσεις δε, που προέρχονται από κύκλους εκτός της δημόσιας εταιρείας υπογραμμίζουν ότι κρίσιμος μήνας για την πορεία των εσόδων τόσο της μεγάλης επιχείρησης, όσο και των ιδιωτών προμηθευτών θα είναι ο Μάιος καθώς τότε θα φανεί αν έχει απομείνει οικονομική δυνατότητα σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς που λήγουν στο τέλος του Απριλίου.
Πάντως, η διοίκηση της ΔΕH παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά την πορεία των εισπράξεων. Στο σημείο αυτό στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι το ύψος των εσόδων είναι και συνάρτηση των εξόδων της. Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν «αξιοσημείωτα οφέλη και από τα κόστη της επιχείρησης. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές του φυσικού αερίου βαίνουν μειούμενες, όπως συμβαίνει στα δικαιώματα των ρύπων, αλλά και την Οριακή Τιμή Συστήματος ρεύματος με βάση την οποία η ΔΕΗ αγοράζει ποσότητες ενέργειας».
Οι πηγές ρευστότητας
Πάντως η μεγάλη επιχείρηση παραγωγής και προμήθειας ρεύματος είναι σε εγρήγορση για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Όπως αναφέρουν πληροφορίες υπάρχει μία «βεντάλια λύσεων για να μην αντιμετωπίσει οικονομική στενότητα».
Σε αυτές είναι η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως αναφέρουν πηγές, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΔΕH Γιώργος Στάσσης, ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πως η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, οι όροι έχουν συμφωνηθεί με τους υποψήφιους επενδυτές και η επιχείρηση αναμένει τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να διαθέσει τα δύο πακέτα απαιτήσεων της (έως 60 ημέρες και άνω των 90 ημερών).
Η ώρα της κίνησης θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Με την πρώτη ευκαιρία, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, θα προχωρήσει στην εκχώρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ είναι επίσης σε συζητήσεις με την EBRD για την άντληση χρηματοδότησης, ενώ άλλη λύση θα είναι κι αυτή του Ταμείου Εγγυήσεων που επιδιώκουν να στήσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας για την ενίσχυση της ρευστότητας των ενεργειακών εταιρειών.