Ένα τετράμηνο με επενδυτικούς στόχους στην ενέργεια ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η επέλαση του κορωνοϊού, ο ελληνικός όμιλος ξεδιπλώνει τα άμεσα επενδυτικά του σχέδια στις ΑΠΕ, στο φυσικό αέριο, στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας.
Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, μετά το due diligence της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη θυγατρική της RF Energy, RF Ομαλιές, για την απόκτηση ώριμων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Εύβοια.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ανακοινώσει το αν θα προχωρήσει ή όχι στην εξαγορά της θυγατρικής της εταιρείας συμφερόντων Φειδάκη - Ρέστη.
Η εταιρεία βάζει πλώρη για τον στόχο των 2.000 MW που έχει θέσει και ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης, ενώ ήδη έχει εγκατεστημένη ισχύ 1.500 MW σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα αναμένει το θεσμικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση και αποθήκευση, μια και ως γνωστόν έχει ώριμα έργα στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει πάρει απόφαση για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην πρώτη μη δεσμευτική φάση, η εταιρεία αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να κατέλθει μόνη της στον διαγωνισμό, δηλαδή χωρίς συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα. Η σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 23η Μαρτίου.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποσκοπεί στην απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς αφενός ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο των 400.000 πελατών φυσικού αερίου της θυγατρικής ΕΠΑ Αττικής και αφετέρου για τη χονδρεμπορική δραστηριότητα της μητρικής.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συμμετοχές μέσω της ΗΡΩΝ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά και στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω της ίδιας εταιρείας.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής
Στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου ο όμιλος αναμένεται να λάβει και την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 660 Μεγαβάτ στην Κομοτηνή.
Οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και αν λάβει την τελική απόφαση για την υλοποίηση της μονάδας, τότε θα ξεκινήσει την κατασκευή εντός του έτους για να είναι σε θέση να λειτουργήσει το 2023.
ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει επίσης σε κοινοπραξία με τις εταιρείες STORENGY (θυγατρική της γαλλικής Engie) και την Energean Oil & Gas, προκειμένου να διεκδικήσει και την Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.
Για το έργο που απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε προχθές την αναγκαία απόφαση για την παραχώρηση του παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει τον διαγωνισμό.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται γύρω στον Ιούνιο.