Τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση τόσο του διαχειριστικού ελέγχου όσο και της εξυγίανσης της Folli Follie εξασφάλισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), με την τοποθέτηση νέας ανεξάρτητης διοίκησης, η οποία εγκρίθηκε τόσο από το Πρωτοδικείο Αθηνών όσο και από το σώμα της έκτακτης χθεσινής τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 67,1%.
Τόσο ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Γ. Ιωαννίδης (που μαζί με τον Δ. Βαλαχή αποτέλεσαν τα πρόσωπα που προτάθηκαν από την ΕΚ στα μέσα Δεκεμβρίου 2019), όσο και ο διευθύνων σύμβουλος και μοναδικό εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Γ. Σάμιος, σε δηλώσεις τους χθες επιβεβαίωσαν ότι προχωρά η διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας όσο και ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργεί η PwC.
Ο κ. Σάμιος διευκρίνισε μάλιστα ότι ο έλεγχος (που έχει διαταχθεί ήδη από το 2018 από την ΕΚ) υπερκαλύπτει την περίμετρο της δικανικής έρευνας που είχε διενεργήσει η Alvarez&Marsal και εφόσον ολοκληρωθεί, θα παραδοθεί στην ΕΚ και εν συνεχεία θα γνωστοποιηθεί στο Δ.Σ. της εταιρείας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, o διαχειριστικός έλεγχος αναμένεται μεταξύ άλλων να εξετάσει πράξεις ή παραλείψεις των προηγούμενων διοικήσεων της Folli Follie, οι οποίες ενδέχεται να έβλαψαν τα συμφέροντα της εταιρείας. Υπό εξέταση είναι και το κατά πόσο υπήρξε «σκόπιμη αμέλεια» από την πλευρά των υπευθύνων.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναζητείται η ευθύνη για τη μη επέκταση της δικανικής έρευνας που διενήργησε η A&M. Υπενθυμίζεται ότι αυτή δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και επιβεβαίωσε την απάτη όσον αφορά τα δεδομένα της ασιατικής θυγατρικής. Ωστόσο δεν επεκτάθηκε στην απόδοση ευθύνης για την απάτη, γεγονός που βαραίνει τη διοίκηση της Folli Follie.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr -που επιβεβαιώνονται και από ρητές δηλώσεις του Ν. Κανελλόπουλου (μέλους του Δ.Σ. και προέδρου της εταιρείας για ένα διάστημα) στη Γ.Σ. της 21ης Δεκεμβρίου 2019-, η απόφαση για μη επέκταση της έρευνας της Α&Μ έγινε λόγω κόστους. Δεδομένου ωστόσο ότι η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, εργαζομένους και προμηθευτές ένα χρόνο μετά, αλλά και το γεγονός του ότι επί διετία έχει συνάψει συμβάσεις με ελεγκτικούς οίκους (ΕΥ, Deloitte, PwC), άλλους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, CRO και νομικούς συμβούλους εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, καθιστά το επιχείρημα περί κόστους αμφισβητήσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Α&Μ παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, η δημοσιοποίηση του οποίου οδήγησε και στην παραίτηση των Δ. Κουτσολιούτσου και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου. Παρ' όλα αυτά, επικεφαλής της διοίκησης της εταιρίας ως CEO παρέμεινε έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2019 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, οπότε και παραιτήθηκε. Συνέχισε ωστόσο ως μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας έως και τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και η παρέμβαση της ΕΚ τον εξώθησε σε παραίτηση.
Στη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. της Folli Follie -στην οποία παρέστη ως μέτοχος του 2,3% του μετοχικού της κεφαλαίου- καταψήφισε τα νέα πρόσωπα της Επιτροπής Ελέγχου (Η. Πεντάζος, Π. Δοντάς, Γ. Ιωαννίδης) και επέμεινε σε αναλυτικότερη ενημέρωση όσον αφορά στο έβδομο θέμα της συνέλευσης, για τα οικονομικά πεπραγμένα της εταιρείας από τον ισολογισμό του 2017 έως σήμερα.
Πέραν των παραπάνω δεδομένων, των παραλείψεων ή προσκομμάτων που ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν την προηγούμενη διετία για την εξυγίανση της Folli Follie, οι ενδείξεις που συγκέντρωσε ήδη ο διαχειριστικός έλεγχος της PwC συνεπικούρησαν των προσπαθειών της ΕΚ, ενώ αποτέλεσαν βάση για την άσκηση νέων ποινικών διώξεων κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου και μελών της διοίκησής της.
Οι νομικές ενέργειες
Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. ο CEO Γ. Σάμιος ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αγωγή και κατά του Δ. Κουτσολιούτσου ως υπευθύνου για την κινεζική θυγατρική. Αγωγές είχαν ασκηθεί νωρίτερα και κατά των άλλων προσώπων που υπέγραφαν τις οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής (Ι. Μπεγιέτης, Κινέζος CEO). H εταιρεία αξιώνει αποζημίωση 80 εκατ. ευρώ και αναμένει δικάσιμο.
Επίσης έχει καταθέσει αγωγές κατά όσων φέρονται να πλαστογράφησαν τραπεζικά statements στην κινεζική θυγατρική. Παράλληλα, η εταιρεία κατέθεσε έγκληση κατά του Δ. Κουτσολιούτσου για υπεξαίρεση 1,8 εκατ. ευρώ (ποσού που εκείνος ισχυρίζεται ότι δάνεισε στην εταιρεία, αλλά δεν πιστοποιείται από κανένα στοιχείο η απαίτηση, σύμφωνα με τον έλεγχο της PwC).
*Δείτε εδώ την πρόσθετη πληροφόρηση που παρείχε η εταιρία στη Γενική Συνέλευση για τα οικονομικά και τη διαδικασία της εξυγίανσης.